Υλικά

  • 1 χταπόδι (περίπου 1½ κιλό)
  • 1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. (γεμάτο) πελτέ ντομάτας
  • 1 χταπόδι (περίπου 1½ κιλό)
  • 1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. (γεμάτο) πελτέ ντομάτας

Εκτέλεση

  • Καθαρίζετε το χταπόδι, το πλένετε και το κόβετε σε μπουκιές. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό ή λάδι και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πιει τα υγρά του.
  • Μόλις στεγνώσει η κατσαρόλα, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το σοτάρετε για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα. Ρίχνετε τον πελτέ και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό να ψηθεί. Σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε.
  • Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά και προσθέτετε 2 λίτρα ζεστό νερό. Σκεπάζετε το σκεύος και σιγοβράζετε το χταπόδι για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Ρίχνετε το μιρμιτζέλι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει το ζυμαρικό, ανακατεύοντας τακτικά γιατί πιάνει εύκολα στη βάση του σκεύους.
  • Φροντίζετε πάντα το ζυμαρικό να έχει αρκετό υγρό για να παραμείνει σπυρωτό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό. Τρίβετε αρκετό πιπέρι και στο τέλος ρίχνετε λίγη σταφίδα ή πετιμέζι για να εξισορροπήσετε τη νοστιμιά του πιάτου.
  • Σερβίρετε το χταποδοπίλαφο σε βαθύ πιάτο με τη χυλωμένη σάλτσα του, πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

Από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ