Χταποδοπίλαφο με μιρμιτζέλι

Μια συνταγή από την Πάρο
15 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Υλικά

  • 1 χταπόδι (περίπου 1½ κιλό)
  • 1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. (γεμάτο) πελτέ ντομάτας
  • 1 χταπόδι (περίπου 1½ κιλό)
  • 1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. (γεμάτο) πελτέ ντομάτας

Εκτέλεση

  • Καθαρίζετε το χταπόδι, το πλένετε και το κόβετε σε μπουκιές. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό ή λάδι και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πιει τα υγρά του.
  • Μόλις στεγνώσει η κατσαρόλα, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το σοτάρετε για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα. Ρίχνετε τον πελτέ και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό να ψηθεί. Σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε.
  • Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά και προσθέτετε 2 λίτρα ζεστό νερό. Σκεπάζετε το σκεύος και σιγοβράζετε το χταπόδι για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Ρίχνετε το μιρμιτζέλι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει το ζυμαρικό, ανακατεύοντας τακτικά γιατί πιάνει εύκολα στη βάση του σκεύους.
  • Φροντίζετε πάντα το ζυμαρικό να έχει αρκετό υγρό για να παραμείνει σπυρωτό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό. Τρίβετε αρκετό πιπέρι και στο τέλος ρίχνετε λίγη σταφίδα ή πετιμέζι για να εξισορροπήσετε τη νοστιμιά του πιάτου.
  • Σερβίρετε το χταποδοπίλαφο σε βαθύ πιάτο με τη χυλωμένη σάλτσα του, πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

Από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Πρόσφατα Άρθρα
Πώς θα κάνουμε τουρσί τα λαχανικά του χειμώνα 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Κοχύλια γεμιστά με μανιτάρια & ανθότυρο 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Λιγκουίνι με πέστο ρόκας, φέτα & φρέσκια ντομάτα 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Λαζάνια με άρωμα σπανακόπιτας 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ψητός σολομός με baby λαχανικά φρικασέ 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Κοτόπουλο με ρύζι & δαμάσκηνα 12 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Κοτόπουλο μαριναρισμένο με γιαούρτι & πουρές σελινόριζας 11 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πλιγούρι με λαχανικά, φρέσκα βότανα & βινεγκρέτ εσπεριδοειδών 10 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Σαλάτα με ρεβίθια, ψητά παντζάρια & ξινομυζήθρα 9 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τσάι του βουνού με κουρκουμά 8 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Κέικ με αποξηραμένα σύκα 7 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Αφέψημα με τριαντάφυλλο και χαμομήλι 6 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μελιτζανόρυζο 5 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Σούπα με τραχανά, μανιτάρια και μανούρι 4 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Φασολάκια γιαχνί με παστό μπακαλιάρο 3 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version