Μια από τις καλύτερες συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε με τα παιδιά μας είναι η ανάγνωση βιβλίων πριν κοιμηθούν. Αυτή η στιγμή παρέα με ένα βιβλίο, ίσως είναι από τις ωραιότερες και τις πιο ποιοτικές της ημέρας καθώς συνδεόμαστε με το παιδί μας χωρίς περισπασμούς, πέραν των γνωστών οφελών που τα ίδια τα βιβλία έχουν να προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους.

Τέτοιες στιγμές, που διαβάζετε με το παιδί σας, το να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αναγνωστικής κατανόησης. Πρόκειται για έναν πολύ καλό τρόπο για να διαπιστώσετε κατά πόσον παρακολουθεί το παιδί την ιστορία. Επιπλέον, οι ανοιχτού τύπου ερωτήσεις, ενθαρρύνουν την ενσυναίσθηση, την κριτική σκέψη και την επικοινωνία.

Διαβάστε επίσης: Πώς επηρεάζει ο χρόνος οθόνης τη νύχτα τον ύπνο του παιδιού;

Με άλλα λόγια, τα παιδικά βιβλία προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για να μοιραζόμαστε ουσιαστικές στιγμές με τα παιδιά μας και να κάνουμε σύντομες συνομιλίες ή μεγαλύτερες συζητήσεις που μας φέρνουν πιο κοντά και ανοίγουν στο παιδί νέες προοπτικές.

Φυσικά, ο στόχος των ερωτήσεών μας δεν είναι απαραίτητα να λάβουμε μια «σωστή» απάντηση από το παιδί μας, αλλά μάλλον να προωθήσουμε το διάλογο, να το ενθαρρύνουμε να σκεφτεί βαθιά και να καλλιεργήσουμε την αγάπη για το διάβασμα.

Βιβλία: Για να γίνει η ανάγνωση μια διαδραστική, συναρπαστική και ευχάριστη εμπειρία

Είναι σημαντικό να προσαρμόζετε τις ερωτήσεις σας με βάση το περιεχόμενο του βιβλίου και αυτό που πιστεύετε ότι είναι κατάλληλο για την ηλικία και το στάδιο του παιδιού σας. Ενδεικτικά, 10 ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά όταν διαβάζετε βιβλία είναι:

#1 «Τι πιστεύεις ότι θα γίνει μετά;»

#2 «Πώς πιστεύεις ότι νιώθει ο χαρακτήρας αυτή τη στιγμή;»

#3 «Τι συμβαίνει σε αυτή την εικόνα;»

#4 «Γιατί πιστεύεις ότι το έκανε αυτό ο χαρακτήρας;»

#5 «Μπορείς να θυμηθείς μια στιγμή που ένιωσες όπως ο χαρακτήρας του βιβλίου;»

#6 «Πώς θα περιέγραφες αυτό το μέρος;»

#7 «Θα ήθελες να γίνεις φίλος με αυτόν τον χαρακτήρα;»

#8 «Ξέρεις τι σημαίνει αυτή η λέξη;»

#9 «Ποιος άλλος στην οικογένειά σου θα ήθελε αυτό το βιβλίο;»

#10 «Σου θυμίζει αυτή η ιστορία κάτι που έχουμε κάνει ή έχουμε δει;»