Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού (World Food Day), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) του ΟΗΕ τιμά την ίδρυσή του (1945). Σκοπός της Ημέρας είναι η παγκόσμια ευαισθητοποίηση ως προς την διατροφή, διαδίδοντας, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό μήνυμα. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το 2024, είναι:

«Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον».

Ο FAO επισημαίνει ότι η πρόσβαση στην τροφή αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που είναι κατοχυρωμένο στο διεθνές δίκαιο. Όμως, ακόμα και σήμερα, υπάρχει μεγάλος βαθμός ανισότητας, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα που είναι απαραίτητα για μία υγιή ζωή. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα θερμίδων, δεν προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ποικιλία που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας τους.

Διαβάστε επίσης: Αβγά: 4 λόγοι για τους οποίους αποτελούν superfood για τα παιδιά

Η αξία της υγιεινής διατροφής

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη διατροφή ως ένα σημαντικό παράγοντα υγείας και ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ποικιλίας ασφαλών τροφίμων με επαρκή θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

Η ανθυγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, τα μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων του αίματος (υπερλιπιδαιμία), η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard University), γενικά «τρώω υγιεινά» σημαίνει:

  • Επιλέγω καλούς υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μη αποφλοιωμένα δημητριακά.
  • Προσέχω στην επιλογή πρωτεϊνών, αποφεύγω κόκκινο κρέας, προτιμώ άπαχο κρέας, ψάρι, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Προτιμώ το ελαιόλαδο και αποφεύγω κορεσμένα λίπη.
  • Προτιμώ τροφές που περιέχουν ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης).
  • Καταναλώνω φρούτα και λαχανικά (όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο).
  • Καταναλώνω τροφές που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη, όπως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
  • Προτιμώ νερό ή φυσικούς χυμούς αντί ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα.
  • Περιορίζω την κατανάλωση αλατιού.

Ως προς τα παιδιά

Είναι σημαντικό και τα παιδιά μας να ακολουθούν αντίστοιχα μια διατροφή πλούσια σε:

Φρούτα και λαχανικά

Προσθέστε ένα φρούτο ή και λαχανικό σε κάθε γεύμα των παιδιών και δοκιμάστε να τους δίνετε ένα διαφορετικό ή καινούριο για εκείνα κάθε εβδομάδα. Μην αγχώνεστε για το αν θα τα φάνε. Απλώς τοποθετήστε τα στο πιάτο τους και αφήστε τα να τα δοκιμάσουν μόνα τους.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Είτε ως πρωινό γεύμα, σνακ ή ελαφρύ βραδινό, τα παιδιά είναι απαραίτητο να τα καταναλώνουν καθώς βοηθούν μεταξύ άλλων στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού τους συστήματος.

Αντικαταστήστε τους κοινούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες που λαμβάνουν τα παιδιά με δημητριακά ολικής αλέσεως και φροντίστε να τα καταναλώνουν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη συντήρηση του ανθρώπινου σώματος.

Το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά και τα ψάρια είναι πλήρεις πηγές πρωτεϊνών. Η πρόσληψη τους είναι τόσο «εύκολη» όσο το να προσθέσετε ένα αυγό στο μενού των παιδιών.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά θεωρούνται ένας από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπινου οργανισμού και όχι άδικα. Αναπτύσσονται και «κατοικούν» στο έντερο βοηθώντας την λειτουργία του γαστρεντερικού και κατ’ επέκταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όπως στην περίπτωση των πρωτεϊνών, έτσι και τα προβιοτικά μπορείτε να προτρέψετε τα παιδιά σας να τα καταναλώσουν πολύ απλά, προσφέροντάς τους για παράδειγμα ένα νόστιμο γιαουρτάκι.

Έλαια πλούσια σε Ωμέγα 3

Τι κι αν είναι πλούσιο σε θερμίδες; Το ελαιόλαδο δεν βρίσκεται τυχαία στη βάση της μεσογειακής διατροφής. Πλούσιο σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, καταλαβαίνετε πόσο εύκολα μπορούμε να το εισάγουμε στην διατροφή των παιδιών.

Τα Ωμέγα 3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών και στην καλή υγεία του ανοσοποιητικού τους και εκτός από το λάδι, βρίσκονται και στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.

Πείτε όχι στο διατροφικό άγχος

Εκτός των θρεπτικών συστατικών που πρέπει τα παιδιά να λαμβάνουν, είναι εξίσου σημαντικό να μην έχουν το φαγητό ως μια αγχωτική διαδικασία στο μυαλό τους. Όσο περισσότερο τους δημιουργούμε άγχος γύρω από αυτό, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν κακές διατροφικές συνήθειες.

Η καλή διατροφή δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Εάν όλοι οι παραπάνω «κανόνες» σας ακούγονται δύσκολοι να εφαρμοστούν στην γεμάτη υποχρεώσεις καθημερινότητά σας με τα παιδιά, προχωρήστε στην απλή «μέθοδο αντικατάστασης». Αντί για κρουασάν, προσφέρετε στο παιδί μια μπανάνα ως απογευματινό σνακ. Αντί για πατάτες τηγανιτές, προσθέστε στο πιάτο χούμους και καρότα για μεσημεριανό και αντί για χυμούς με ζάχαρη, προτιμήστε να πιεί έναν φρέσκο.

Διατροφή: Γνωρίζατε ότι…

Πολλοί ενήλικες «πληρώνουν» τις πρώιμες διατροφικές τους συνήθειες αφού η κακή διατροφή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα ψυχικής υγείας και δυσλειτουργία του εντέρου.