3 δεξιότητες που χρειάζεται το παιδί για επιτυχία εντός και εκτός τάξης

Αυτές οι δεξιότητες είναι απαραίτητες για κάθε παιδί, όχι μόνο για να έχει επιτυχία στο σχολείο αλλά και στη ζωή…
16 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Ως γονείς, είναι δουλειά μας να καλλιεργήσουμε την αυτογνωσία και να βοηθήσουμε το παιδί μας να αποκτήσει σημαντικές δεξιότητες ζωής. Τρεις από αυτές, οι οποίες συνδέονται με την επιτυχία στο σχολείο και όχι μόνο, είναι το θάρρος, η αποφασιστικότητα και ο στοχασμός.

Ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά σε καθένα από αυτά τα στοιχεία καθώς και στο πώς μπορούν τα παιδιά να τα αναπτύξουν.

Διαβάστε επίσης: Πώς συνδέεται η κολύμβηση με την απόδοση στο σχολείο;

#1 Θαρραλέο παιδί

Όταν σκεφτόμαστε τη λέξη θάρρος, πιθανότατα μας έρχονται στο μυαλό εικόνες δύναμης και γενναιότητας. Αλλά το να είναι ένα παιδί θαρραλέος μαθητής δεν έχει να κάνει τόσο με αυτές τις κλασικές εικόνες που έχουμε στο μυαλό μας. Για την επιτυχία στο σχολείο, τα παιδιά πρέπει να αγκαλιάσουν τις προκλήσεις και να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Γενικά, η έρευνα δείχνει ότι μαθαίνουμε καλύτερα όταν λειτουργούμε στα όρια των ικανοτήτων μας. Το θάρρος είναι το καύσιμο που μας ωθεί πέρα ​​από την ζώνη άνεσής μας και μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με κάτι πιο δύσκολο, να εξερευνήσουμε αντισυμβατικές ιδέες και να αναπτυχθούμε.

#2 Αποφασιστικό παιδί

Η επιμονή μέχρι να φτάσεις στον στόχο σου λειτουργεί στη μάθηση. Το να είσαι αποφασισμένος μαθητής σημαίνει να βλέπεις τις αναποδιές και τα λάθη ως ευκαιρίες για μάθηση. Επειδή τα λάθη μας δείχνουν ακριβώς πού μπορούμε να βελτιωθούμε, μπορεί να είναι ισχυρά εργαλεία μάθησης που μας βοηθούν να κατακτήσουμε τελικά τους στόχους μας, πολλές φορές ίσως ακόμη και πιο γρήγορα από ό,τι αν τα είχαμε κάνει όλα σωστά εξαρχής. Η προσπάθεια μπορεί να τροφοδοτήσει την αποφασιστικότητα του παιδιού και να του επιτρέψει να αγαπήσει περισσότερο τη μάθηση.

#3 Στοχασμός

Η τάση των παιδιών στο σχολείο να βιάζονται να ολοκληρώσουν κάτι και να προχωρούν γρήγορα στο επόμενο, δεν είναι αποδοτική. Το να είσαι στοχαστικός μαθητής σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο για να σκεφτείς τις εκπαιδευτικές σου εμπειρίες, τι πήγε και τι δεν πήγε καλά. Το να σταματούν τα παιδιά και να σκέφτονται, τα βοηθά να γνωρίσουν καλύτερα τους εαυτούς τους ως μαθητές, να εμπεδώσουν νέες δεξιότητες και να βρουν κάτι ενδιαφέρον να δοκιμάσουν στη συνέχεια.

Κατακτώντας μια νοοτροπία ανάπτυξης

Για να είναι τα παιδιά θαρραλέα, αποφασιστικά και στοχαστικά πρέπει να υπάρξει η κατανόηση ότι οι δεξιότητες και η ευφυΐα αναπτύσσονται, δεν κληρονομούνται. Οι άνθρωποι είναι γενικά καλοί σε κάτι επειδή έχουν καλλιεργήσει τις ικανότητές τους με την πάροδο του χρόνου. Αναγνωρίζοντας ότι έχουμε τον έλεγχο των ικανοτήτων μας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στη διαδικασία της μάθησης και της ανάπτυξης.

  • Μιλήστε στα παιδιά για αυτές τις τρεις λέξεις, βοηθήστε τα να καταλάβουν το νόημά τους και πώς και πότε να εξασκήσουν την καθεμία.
  • Στη συνέχεια, αναγνωρίζετε σε τακτική βάση την πρακτική τους, περιγράφοντας τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα: «Ξέρω ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος και προσπάθεια για να ολοκληρώσεις την εργασία σου στα μαθηματικά, μπράβο για την αποφασιστικότητά σου!».
  • Δώστε το καλό παράδειγμα. Είναι απίστευτα ισχυρό για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Για παράδειγμα, αν πάντα θέλατε να μάθετε να ζωγραφίζετε, πάρτε ένα χαρτί και αφιερωθείτε στη ζωγραφική έστω για 10 λεπτά την ημέρα. Το παιδί θα δει τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλετε καθώς και την πρόοδό σας.
  • Αγκαλιάστε τη δύναμη του «ακόμα» για να επαναπροσδιορίσετε τις μαθησιακές προσπάθειες των παιδιών. Δεν είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, απλώς δεν μπορούν να το κάνουν ακόμα. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι σχεδόν κανένας δεν είναι εξαιρετικός σε κάτι την πρώτη φορά που το δοκιμάζει. Έτσι, αν δεν διαπρέψει αμέσως σε ένα νέο πράγμα, τα καλά νέα είναι ότι θα είναι λίγο καλύτερο σε αυτό την επόμενη φορά και ακόμα καλύτερο αργότερα.
Πρόσφατα Άρθρα
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γίνονται τα… χαϊδεμένα παιδιά, αδύναμοι ενήλικες; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δραστηριότητες για να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version