Βλάπτει, τελικά, ο καφές την εγκυμοσύνη; 

Μάλλον ο καφές δεν βλάπτει τον εγκέφαλο του παιδιού στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλά υπό αυτήν την προϋπόθεση.
καφές και εγκυμοσύνη
17 Οκτωβρίου 2024 | 08:00
Ο καφές είναι για πολλούς ανθρώπους μια αδιαπραγμάτευτη και αγαπημένη συνήθεια. Ωστόσο, στην εγκυμοσύνη πολλά πράγματα αλλάζουν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την καφεΐνη και πιθανές παρενέργειες στο μωρό.
Παρά το άγχος που επικρατεί μαζί με τα πολλά ερωτήματα γύρω από τον καφέ και την εγκυμοσύνη, μια μελέτη από τη Νορβηγία ήρθε για να καθησυχάσει τις μέλλουσες μαμάδες που αγαπούν τον καφέ.

Τι υποστηρίζει η μελέτη

Ερευνητές από διάφορα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και του Πανεπιστημίου του Όσλο, ξεκίνησαν να διερευνήσουν εάν η κατανάλωση καφέ από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη νευροανάπτυξη των παιδιών. Τα ευρήματά, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychological Medicine, υποστηρίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.
Διαβάστε επίσης: Λιγοστός ύπνος στην εγκυμοσύνη: Πώς απειλεί τα παιδιά
Η μελέτη, μια από τις μεγαλύτερες του είδους της, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερες από 71.000 νορβηγικές οικογένειες. Αυτό το τεράστιο σύνολο επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των συνηθειών καφέ των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων των παιδιών τους έως την ηλικία των οκτώ ετών.
Αρχικά, κάποια ευρήματα κατέδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ από τη μητέρα συνδέεται με διάφορες νευροαναπτυξιακές δυσκολίες στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων κοινωνικής επικοινωνίας, προσοχής και υπερκινητικότητας. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίστηκαν πιο βαθιά και φάνηκε ότι υπήρχαν και άλλοι παράγοντες, όπως, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η εκπαίδευση και το εισόδημα που έπαιξαν ρόλο.

Ο καφές είναι ασφαλής με μέτρο

Με βάση τη μοντελική τυχαιοποίηση, χρησιμοποιήθηκαν γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ για να εκτιμηθεί η επίδραση της πρόσληψης καφέ στην ανάπτυξη του παιδιού. Η γενετική ανάλυση βρήκε ελάχιστα στοιχεία που να συνδέουν την κατανάλωση καφέ από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με νευροαναπτυξιακές δυσκολίες στα παιδιά. Ακόμα και μια αμφιβολία σχετικά με πιθανές δυσκολίες κοινωνικής επικοινωνίας στην ηλικία των οκτώ, οι οποίες και μπορεί να οφείλονταν στον καφέ, αναιρέθηκαν στο τέλος, καθώς συνδέθηκαν με άλλους παράγοντες.
Η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε στον καφέ. Καφεΐνη, όμως, υπάρχει και σε άλλα ροφήματα και στη σοκολάτα. Οπότε, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις πηγές καφεΐνης στην καθημερινότητά τους.
Ειδικότερα, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων υποστηρίζει ότι η κατανάλωση λιγότερο από 200 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα (περίπου ένα φλιτζάνι καφέ) δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τις συνήθειές σας αν έχετε σκοπό να κάνετε παιδί ή είστε, ήδη, έγκυες.
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version