Σκέφτεστε τρόπους να εμπνεύσετε το παιδί σας να είναι πιο δραστήριο σε καθημερινή βάση; Τότε, οι λύσεις είναι μάλλον πιο απλές απ’ ό,τι φαντάζεστε. Παραμένοντας κι εσείς μέσα σας παιδί, μπορείτε να διασκεδάσετε οικογενειακώς, μετατρέποντας απλές καθημερινές δραστηριότητες σε ενεργό παιχνίδι.

Από την αναβάθμιση της τυπικής οικογενειακής σας βόλτας μέχρι τις δουλειές του σπιτιού, ακολουθούν μερικοί τρόποι για να απολαμβάνετε περισσότερο την καθημερινή σας ρουτίνα.

Διαβάστε επίσης: Μαμά, έλα να παίξουμε!

Αλλάζουμε διάθεση και γεμίζουμε ενέργεια με τυπικές οικογενειακές δραστηριότητες

Στην οικογενειακή βόλτα

Τι θα λέγατε η κλασική βόλτα γύρω από το τετράγωνο να περιλαμβάνει διαγωνισμούς και προκλήσεις; Μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε, περιλαμβάνουν:

  • Μετρήστε πόσα ζωάκια θα συναντήσετε στη διαδρομή σας.
  • Ποιος θα είναι ο πρώτος που θα δει ένα λευκό αυτοκίνητο;
  • Ποιος θα καταφέρει να τερματίσει πρώτος στη γωνία;

Στο πάρκο ή στην παιδική χαρά

Πάρτε μαζί σας ζάρια και:

  • Τα μέλη της οικογένειας θα ρίχνουν εναλλάξ ένα ζάρι. Όποιον αριθμό δείξει, τόσες φορές πρέπει να κάνει τσουλήθρα ο καθένας όσο πιο γρήγορα μπορεί ή τόσους γύρους θα πρέπει να τρέξει κτλ.

Όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι

Προσθέστε στις δουλειές λίγη έμπνευση, διασκέδαση και ένα στοιχείο ανταμοιβής.

  • Κάθε μέλος της οικογένειας θα παρακολουθεί πόσες δουλειές έκανε κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σπίτι.
  • Στο τέλος της ημέρας, θα γράψει το όνομά του σε ένα μικρό χαρτάκι για κάθε δουλειά που εκτέλεσε, πχ. 4 δουλειές = 4 χαρτάκια με το όνομά του.
  • Βάλτε όλα τα χαρτάκια σε ένα μπολ.
  • Κάποιος θα κλείσει τα μάτια του και θα επιλέξει τυχαία ένα. Το όνομα στο χαρτάκι είναι το άτομο που μπορεί να επιλέξει το επιδόρπιο για το βράδυ, την ταινία που θα παρακολουθήσετε ή μια άλλη διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα. Όσο περισσότερες δουλειές κάνει ένας, τόσο περισσότερα χαρτάκια θα ρίξει στο μπολ και τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να κερδίσει!

Το να εμπνεύσουμε και να παρακινήσουμε τα παιδιά να σηκωθούν και να κινηθούν μπορεί να είναι πρόκληση. Αλλά, εάν εμείς ως γονείς είμαστε ενεργά πρότυπα και δημιουργούμε ευκαιρίες για κοινές δραστηριότητες, τα παιδιά μας θα ακολουθήσουν. Ας αξιοποιήσουμε την έμφυτη επιθυμία των παιδιών να παίξουν και να διασκεδάσουν, κάνοντας την κίνηση και το γέλιο, αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας της οικογένειάς μας.