Η επιστήμη μίλησε- Αυτή η 5λεπτη ρουτίνα αποκοιμίζει γρήγορα το μωρό

Έρευνα δείχνει ότι μια συγκεκριμένη, απλή ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να κοιμίσουν πιο εύκολα το μωρό τους που κλαίει.
Η επιστήμη μίλησε- Αυτή η 5λεπτη ρουτίνα αποκοιμίζει γρήγορα το μωρό
18 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, φαίνεται να υπάρχει η συνταγή της επιτυχίας όσον αφορά στον ύπνο του μωρού. H Κούμι Κουρόντα, PhD, ερευνητής από το Κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN στην Ιαπωνία, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, μέτρησε τον τρόπο με τον οποίο ένα μωρό επηρεάζεται φυσιολογικά όταν οι γονείς του το κρατούν, το μεταφέρουν και το ξαπλώνουν.

Όπως υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα, η «απόκριση μεταφοράς», η οποία περιλαμβάνει μια σειρά διαδικασιών, λειτούργησε περισσότερο για να ηρεμήσει τα βρέφη και να μειώσει τους καρδιακούς τους παλμούς.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ένα περιβάλλον αγάπης έχει τόση σημασία για τα μωρά

Μωρό και ύπνος: Αναλυτικά τα ευρήματα

Πιο συγκεκριμένα, το περπάτημα με το μωρό αγκαλιά για πέντε λεπτά ευνόησε τον ύπνο για τα μωρά που έκλαιγαν. Όλα τους σταμάτησαν να κλαίνε και είχαν πιο αργούς καρδιακούς παλμούς μετά από μια βόλτα 5 λεπτών και περίπου τα μισά από αυτά κοιμόντουσαν σε λιγότερο από 5 λεπτά. Ωστόσο, δεν βοήθησε τα μωρά που ήταν ήδη ήρεμα και έτοιμα να αποκοιμηθούν.

Το να κάθεται κανείς και να κρατά αγκαλιά το μωρό που κλαίει, δεν φάνηκε να συμβάλλει στην ηρεμία. Στην πραγματικότητα, οι καρδιακοί παλμοί των βρεφών έτειναν να ανεβαίνουν και συνέχιζαν να κλαίνε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι καρδιακοί παλμοί των μωρών αυξάνονταν εάν ο γονιός γύριζε ή σταματούσε να περπατάει. Αλλά, όταν οι γονείς κάθονταν και κρατούσαν το μωρό τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά το περπάτημα για να ηρεμήσουν, η μεταφορά στην κούνια για ύπνο ήταν πιο επιτυχημένη.

Περπατήστε και μετά καθίστε

Όταν το μωρό είναι αναστατωμένο και δεν μπορεί να κοιμηθεί, οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να το μεταφέρουν στην αγκαλιά τους με ένα 5λεπτο περπάτημα, αποφεύγοντας τις απότομες κινήσεις. Στη συνέχεια, προτρέπουν να καθόμαστε με το μωρό για περίπου 8 λεπτά και ύστερα να το βάζουμε στην κούνια του. Αυτή η διαδικασία των 13 λεπτών είχε τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ύπνο των μωρών που συμμετείχαν στη μελέτη. Όπως συμβουλεύουν οι ερευνητές:

  • Περπατήστε σε ένα καθαρό, επίπεδο εσωτερικό περιβάλλον.
  • Κρατήστε το μωρό έτσι ώστε να είναι άνετο στην αγκαλιά σας.
  • Διατηρήστε έναν σταθερό, αργό ρυθμό βαδίσματος.
  • Εάν το μωρό εξακολουθεί να κλαίει μετά από 5- 10 λεπτά μεταφοράς, σταματήστε να περπατάτε και ελέγξτε τις ανάγκες του.

Ωστόσο…

Αξίζει να σημειωθεί πως η μελέτη περιελάμβανε μόνο 21 βρέφη έως 7 μηνών. Μετά τους 4 μήνες, ένα μωρό ιδανικά δεν θα πρέπει να τοποθετείται στην κούνια του όταν βρίσκεται σε πλήρη ύπνο. Θα πρέπει να είναι νυσταγμένο αλλά ξύπνιο, ώστε να μάθει πώς να κοιμάται σταδιακά μόνο του. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στον ύπνο των μωρών και κάθε μωρό είναι διαφορετικό, οπότε είναι αδύνατο να ισχύει μονάχα ένας κανόνας για όλα.

Αν λοιπόν η εν λόγω μέθοδος δεν λειτουργεί για εσάς, μην ανησυχείτε και μην απογοητεύεστε. Υπάρχουν πολλές άλλες μελέτες και χιλιάδες βιβλία που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να κοιμίζετε το μωρό σας. Το τι τελικά αποδίδει εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και το μωρό σας.

 

 

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version