Τα παιδιά χρειάζονται σημαντικά μαθήματα ζωής και επιβίωσης από εμάς, τους γονείς τους. Ένα από τα μαθήματα αυτά είναι το πώς θα μεγαλώσουν και θα γίνουν ανεξάρτητοι και ευτυχισμένοι ενήλικες.

Ανεξάρτητα παιδιά

Για να τα βοηθήσουμε να πετύχουν στη ζωή τους, πρέπει πρώτα να τους διδάξουμε αυτές τις 2 βασικές δεξιότητες:

1. Ανθεκτικότητα

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μια πολυδιάστατη έννοια που εμπεριέχει την έκθεση στην αντιξοότητα και την εκδήλωση θετικής προσαρμοστικής έκβασης, είναι η ικανότητα του ατόμου να επανακάμπτει από τις αντιξοότητες και να εκδηλώνει συμπεριφορές που προάγουν την υγεία του.

Οι γονείς είναι οι πιο σημαντικές πηγές αγάπης, υποστήριξης και καθοδήγησης για τα παιδιά και γι’ αυτό έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη δόμηση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας.

Η ψυχική ανθεκτικότητα χτίζεται με το χρόνο και καθώς το παιδί μεγαλώνει οι γονείς θα πρέπει να το ενθαρρύνουν να δοκιμάσει και να προσπαθήσει, πάντα με την επίβλεψη τους.

Τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με υποστηρικτικούς και καθοδηγητικούς γονείς, είναι πιο ικανά να διαχειρίζονται δύσκολες ή επικίνδυνες καταστάσεις. Αντίθετα, τα παιδιά που αντιμετωπίζονται σα να είναι ευάλωτα και εύθραυστα, από υπερπροστατευτικούς γονείς, μπορεί να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους.

Συχνό φαινόμενο, επίσης, είναι οι αγχώδεις γονείς που μεταδίδουν τις προσωπικές τους ανασφάλειες και φοβίες στα παιδιά, περιορίζοντάς την εξέλιξή τους.

2. Υπευθυνότητα

Η διάπλαση και διαμόρφωση υπεύθυνων παιδιών συνδέεται άμεσα με την μίμηση υπεύθυνων γονέων.

Οι υπεύθυνοι άνθρωποι:

  • Δείχνουν σεβασμό και συμπόνια προς τους άλλους.
  • Χειρίζονται με ειλικρίνεια τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
  • Έχουν σθένος και υπερασπίζονται τα πιστεύω τους.
  • Έχουν αυτο-έλεγχο και ρυθμίζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους.
  • Έχουν υψηλά επίπεδα αξιοπρέπειας.

Τα παιδιά που αισθάνονται ότι συμμετέχουν σε κοινές ευθύνες και που νιώθουν μέρος μιας ευρύτερης ομάδας, αναπτύσσουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και την ικανότητα να βλέπουν τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω τους και να τους βοηθούν.

Τα παιδιά που αναλαμβάνουν από νωρίς δουλειές του σπιτιού, για παράδειγμα, γίνονται λιγότερο εγωκεντρικά ενώ παράλληλα καλλιεργείται μια εργασιακή ηθική και επομένως υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Μαθαίνουν την ομαδική εργασία και την ενσυναίσθηση και είναι πρόθυμα τόσο να ηγούνται όσο και να ακολουθούν.