Προεφηβεία (preadolescence‎‎ ή preteen) είναι η ηλικιακή περίοδος κατά την οποία το παιδί οδηγείται σταδιακά από την παιδική ηλικία στην εφηβική. Αν και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, συνήθως η προεφηβεία ξεκινάει στα 10 έτη και η λήξη της σηματοδοτείται με την είσοδο του ατόμου στην εφηβεία (15 έτη).

Τα παιδιά που διανύουν την περίοδο της προεφηβείας έχουν μια διαφορετική εικόνα του κόσμου από τα μικρότερα παιδιά. Συνήθως, βλέπουν τη ζωή από μια πιο ρεαλιστική και ώριμη οπτική γωνία και ενεργούν, πλέον, με βάση τη λογική.

Τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσουν τη δική τους ταυτότητα, και να έχουν αυξημένο το αίσθημα της ανεξαρτησίας.

Καθώς διανύουν αυτήν την ευαίσθητη μεταβατική περίοδο της ζωής τους, μπορεί να παρατηρηθεί έντονο το συναίσθημα της θλίψης.

Τι προκαλεί θλίψη στην προεφηβεία;

Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health σύνδεσε την κατάθλιψη, το άγχος, την έλλειψη συγκέντρωσης και την ευερεθιστότητα των προεφήβων με τον αυξημένο χρόνο στην οθόνη.

Κι ενώ το να είσαι κολλημένος με το κινητό δεν κάνει καλό σε καμία ηλικία, τα παιδιά στην προεφηβεία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Ο χρόνος με το κινητό δεν πρέπει να υπερτερεί έναντι των δραστηριοτήτων των παιδιών. Η άσκηση και οι εξωτερικές δραστηριότητες, το διάβασμα κ.λπ. είναι πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σωματικής και ψυχικής υγείας των προεφήβων, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ποια είναι τα όρια για τη χρήση τους;

Ο καθορισμός κανόνων μαζί με τα παιδιά σας προάγει την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού σχετικά με το τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

Αυτό το επίπεδο επικοινωνίας μπορεί να θέσει ισχυρά θεμέλια ώστε οι γονείς να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά τους.

Μην ξεχνάτε ότι η τήρηση των δικών σας ορίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει καλό παράδειγμα.

Ενθαρρύνετε υγιείς κοινωνικές δραστηριότητες εκτός διαδικτύου, βρείτε κοινά ενδιαφέροντα, συνδεθείτε σαν οικογένεια και κάντε σχέδια με φίλους.