Vegan burger

Αλεσμένα όσπρια, μανιτάρια ή άλλα λαχανικά αντικαθιστούν επάξια των κιμά των κλασικών μπέργκερ. Εδώ για να πιάσουμε την υφή, το χρώμα και την επιθυμητή γεύση, χρησιμοποιούμε πολλά υλικά, αντίθετα με τα κοινά μπιφτέκια που έχουν απλά καλό κιμά και αλατοπίπερο.
20 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Υλικά

  • 150 γρ. κινόα βρασμένη
  • 100 γρ. καρυδόψιχα
  • 230 γρ. μαύρα φασόλια κονσέρβας στραγγισμένα
  • 50 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο σκόνη
  • 1½ κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. κύμινο
  • 10 γρ. καπνιστή πάπρικα
  • 4 γρ. σκόνη τσίλι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 20 γρ. πάνκο
  • 3 κ.σ. vegan BBQ sauce

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

  • Vegan μαγιονέζα
  • Φύλλα άισμπεργκ
  • Ροδέλες ντομάτας
  • Λεπτές ροδέλες κρεμμυδιού (προαιρετικά)
  • 3-4 φέτες vegan τυρί τύπου τσένταρ
  • Αγγούρι τουρσί σε λεπτές φέτες
  • 3-4 ψωμάκια μπέργκερ κομμένα στα δύο

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και καβουρντίζουμε τα καρύδια χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας. Τα βγάζουμε σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη τα καρύδια, το τσίλι, το κύμινο, την πάπρικα, τη σκόνη σκόρδου, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε σε ένα μπολ με το πιρούνι τα σουρωμένα φασόλια. Προσθέτουμε την κινόα, το μείγμα με τα καρύδια, τα κρεμμύδια, το πάνκο και την BBQ σος.
  • Ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα με την κατάλληλη υφή για να μπορούμε να το πλάσουμε. Αν είναι υδαρές, το δένουμε με λίγο επιπλέον πάνκο ή αλεύρι – με προσοχή όμως να μην το παρακάνουμε.
  • Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειάζεται, το αλατοπίπερο. Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και το βάζουμε λίγο στο ψυγείο για να δέσει. Πλάθουμε από το μείγμα μπιφτέκια σε μέγεθος ανάλογο με το ψωμί που διαθέτουμε και τα ψήνουμε στο ζεστό barbecue.
  • Για τη συγκεκριμένη συνταγή, η ζεστή πλάκα βολεύει περισσότερο από τη σχάρα, το ίδιο και το μαντεμένιο τηγάνι. Στην ουσία δεν υπάρχει κάτι που χρειάζεται να μαγειρευτεί σε αυτό το μπέργκερ οπότε το ψήσιμό του γίνεται κυρίως για να πάρει χρώμα, άρωμα, γεύση και υφή, αλλά και για να ζεσταθεί εσωτερικά. Ανάλογα με τη θερμοκρασία της σχάρας ή του τηγανιού, ψήνουμε για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Παράλληλα ψήνουμε και εσωτερικά τα ψωμάκια. Περίπου 2 λεπτά πριν αποσύρουμε τα μπιφτέκια από τη φωτιά ακουμπάμε πάνω τους το τυρί το οποίο θα αρχίσει να λιώνει.
  • Αλείφουμε με λίγη μαγιονέζα το ψωμί και προσθέτουμε το μαρούλι, το μπιφτέκι με το τυρί, την ντομάτα, το κρεμμύδι και τις πίκλες. Κλείνουμε και απολαμβάνουμε.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version