Τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες και τις συμπεριφορές των γονιών τους και από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρείται η διαχείριση των χρημάτων.

Για παράδειγμα, οι γονείς σας κατά πάσα πιθανότητα σας έδιναν ως παιδιά ένα χαρτζιλίκι, το οποίο σας έλεγαν πώς να το διαχειριστείτε. Σας εξήγησαν ποτέ την σημασία της αποταμίευσης; Την έννοια της επένδυσης; Μήπως απλώς σας έλεγαν να μην τα ξοδέψετε χωρίς να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις;

Πολλοί γονείς αποφεύγουν γενικά να συζητήσουν για τα οικονομικά, διότι νιώθουν άβολα με την διαχείριση που κάνουν ή τις γνώσεις που έχουν επί του ζητήματος.

Πρόσφατη δημοσκόπηση στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι οι γονείς δίνουν, κατά μέσο όρο, 114 οικονομικές συμβουλές το χρόνο στα παιδιά τους, αλλά μόνο το 36% το κάνει με σιγουριά.

Σε ποια ηλικία είναι έτοιμα τα παιδιά

Οι συζητήσεις για τα χρήματα ποτέ δεν είναι εύκολες.

Οι γονείς δεν θέλουν να ανησυχούν τα παιδιά τους γι’ αυτά τα θέματα και θέλουν να είναι ξέγνοιαστα όσο είναι μικρά και δεν έχουν προβλήματα – αλλά το να γνωρίζουν από οικονομία μπορεί τους εξασφαλίσει ένα ευτυχισμένο, άνετο μέλλον.

Μην τα υποτιμάτε. Τα παιδιά μπορούν συνήθως να κατανοήσουν έννοιες σχετικά με τα χρήματα ήδη από την ηλικία των 6 ετών, λένε οι ειδικοί, και η έρευνα δείχνει ότι σχηματίζουν μόνιμες συνήθειες όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων ήδη από την ηλικία των 7 ετών.

Αυτή είναι η ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν τα μαθηματικά στο σχολείο και είναι σε θέση να κατανοήσουν τις συνέπειες του «αν τα έχω ξοδέψει, δεν τα έχω πια».

Επομένως, οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να διδάσκουν στα παιδιά τους χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό από νωρίς.

Από πού να αρχίσουμε;

Η καλύτερη εισαγωγή στο θέμα γίνεται με το χαρτζιλίκι. Μέσω αυτού, τα παιδιά νιώθουν ότι συμμετέχουν στις αποφάσεις σχετικά με τα χρήματα, ενώ έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις έννοιες του προϋπολογισμού, της αποταμίευσης, της ικανοποίησης από τις δαπάνες

Καθώς μεγαλώνουν μπορείτε να αρχίσετε να εισάγετε νέες οικονομικές έννοιες και να χρησιμοποιείτε ψηφιακά εργαλεία για να κάνετε τη διδασκαλία διασκεδαστική. Προσπαθήστε να είστε αισιόδοξοι και να χρησιμοποιείτε θετικό λεξιλόγιο για να μην αγχώσετε το παιδί.

Καθώς τα παιδιά γίνονται έφηβοι, μεταξύ 12 και 15 ετών, μπορούν να τους ανατεθούν περισσότερες ευθύνες, όπως η διαχείριση ενός μικρού προϋπολογισμού.

Θα μπορούσατε, επίσης, αργότερα να συζητάτε οικονομικές αποφάσεις με όλη την οικογένεια.