Τα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα είναι κλειστά αύριο, 23 Οκτωβρίου, καθώς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. Οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

«Δυναμώνουμε τον διαρκή αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία απέναντι στην εμπορευματοποίηση, κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων – μαθητών – εκπαιδευτικών» αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΟΕ.

«Από τα χρόνια των μνημονίων ως σήμερα οι μισθοί μας έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ η ακρίβεια καλπάζει συνεχώς» επισημαίνεται.

Μεταξύ άλλων οι δάσκαλοι αναφέρουν: «Αγωνιζόμαστε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια».

«Να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Άμεσα να κατοχυρωθεί 9μηνη άδεια ανατροφής για τις/τους αναπληρώτριες/τές […] Είναι απαράδεκτο να προχωρήσει η υπόλοιπη σχολική χρονιά με εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων και χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών να παραμένουν ακάλυπτα» προσθέτουν.

Διαβάστε επίσης: Σχολείο: Τα λάθη που κάνουμε όταν διαβάζουμε τα παιδιά

Απεργία: «Δε συμβιβαζόμαστε»

Εν τω μεταξύ, μαθητές προετοιμάζονται για κατά μέτωπον επίθεση στα μέτρα που προσπαθεί κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να περάσουν. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί σε κλείσιμο των σχολείων την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και την διεξαγωγή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, με στόχο να ακουστεί η αγωνία για το αβέβαιο μέλλον της εκπαίδευσης.

Τα κύρια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι, όπως κάθε χρόνο, τα εκπαιδευτικά κενά, η αντιμετώπισή τους σαν εγκληματίες, αλλά και τα κτιριακά προβλήματα που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή και δυστυχήματα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «Μετατρέπει τα σχολεία σε αναμορφωτήρια με άδικες ποινές, αποβολές, ένα κλίμα τρομοκρατίας και πειθάρχησης που κάνουν το σχολείο απωθητικό και ανταγωνιστικό. Όμως, οι μαθητές δεν είμαστε εγκληματίες. Μας νοιάζει σε τι σχολείο πάμε, έχουμε όνειρα και θέλω για το μέλλον μας. Και ξέρουμε να αγωνιζόμαστε συλλογικά για αυτό, ξέρουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη, να είμαστε με το δίκιο, την αλήθεια, έχουμε αξίες και ιδανικά».