Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «εγώ» είναι ένας σημαντικός παράγοντας του ψυχικού μηχανισμού, μέσω του οποίου οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται ως άτομα. Όλα τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, έχουν την ανάγκη να συνειδητοποιήσουν την δική τους ταυτότητα και μια συγκεκριμένη εικόνα για τον εαυτό τους.
Τι γίνεται όμως όταν προκύπτει ένα αρνητικό «εγώ»; Όταν δηλαδή το παιδί αισθάνεται ανώτερο από τα άλλα;
Διαβάστε επίσης: Γνωρίζετε τι είναι το «Σύνδρομο Βιαστικού Παιδιού»;
Παιδιά με αρνητικό ή με θετικό «εγώ»;
Από πολύ μικρή ηλικία, δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε το μέγεθος του εγωισμού ενός παιδιού.
Ένα παιδί με μη υγιή εγωισμό επιθυμεί πάντα να ξεχωρίζει, να έχει δίκιο, να αναγνωρίζεται, να επαινείται. Συνήθως, δεν είναι σε θέση να δεχτεί κριτική αφού πιστεύει πως τα κάνει όλα σωστά και επιδεικνύει αλαζονεία, μια συμπεριφορά που χρησιμοποιεί κυρίως ως «ασπίδα» για να κρύψει τις αδυναμίες του.
Παρά την κοινή πεποίθηση των γονιών, ο υπέρμετρος εγωισμός σχετίζεται περισσότερο με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση παρά με την υψηλή. Αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό για να αντιμετωπίσει τους φόβους και τις αβεβαιότητές του.
Ο υγιής εγωισμός από την άλλη, βοηθά τα παιδιά να έχουν κίνητρο, να αποδέχονται την κριτική και να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσονται με αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση χωρίς να αισθάνονται ανώτερα από τα υπόλοιπα.
Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν ένα «θετικό εγώ»
Η ταπεινοφροσύνη και το ομαδικό πνεύμα είναι τα θεμέλια για την ανάπτυξη ενός θετικού «εγώ». Για να ελέγξετε τον εγωισμό του παιδιού σας και να το βοηθήσετε να αναπτύξει ένα θετικό «εγώ», είναι σημαντικό να:
- Διδάξετε στο παιδί σας την αξία της νίκης και της ήττας.
- Βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει και να αποδεχθεί την εποικοδομητική κριτική ως ένα «εργαλείο» επιτυχίας στο μέλλον.
- Προωθήσετε την αλληλεγγύη.
- Απελευθερώσετε το παιδί σας από την «πίεση» ότι πρέπει να έχει δίκιο όλη την ώρα. Αντ’ αυτού θα πρέπει να καταλάβει πως υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις που οφείλουμε να σεβόμαστε.
- Διδάξετε στο παιδί την αξία της απαλλαγμένης από ανταγωνισμούς, επιτυχίας.
- Τονίστε του την αξία της προσπάθειας, της επιμονής και της υπευθυνότητας ως τα μόνα μέσα για την επίτευξη των στόχων του.
- «Καταδικάστε» συμπεριφορές αλαζονείας από το παιδί σας και από τους άλλους.
- Γίνετε το ζωντανό παράδειγμα για τα παιδιά σας πατώντας «γερά» στα πόδια σας, σεβόμενοι τους γύρω σας και αποδεχόμενοι τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σας ως φυσιολογικό μέρος της ζωής.