Ας μιλήσουμε για την αυτογνωσία.

Όλοι έχουμε βρεθεί να καβγαδίζουμε με τον σύντροφό μας για τα ίδια θέματα. Επιπλέον, γνωρίζουμε πολύ καλά πως απλές συζητήσεις μπορούν να μετατραπούν από το πουθενά σε παρεξηγήσεις. Ίσως έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αμύνεται, να επιρρίπτει ευθύνες ή να αποφεύγει εντελώς τις «δύσκολες» συζητήσεις. Εν τω μεταξύ, με τον καιρό, οι ανεπίλυτες συγκρούσεις συσσωρεύονται, η ενσυναίσθηση μειώνεται και η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας μεγαλώνει. Ίσως αρχίσετε μάλιστα να αναρωτιέστε: «Γιατί δεν είμαι πια χαρούμενη στο γάμο μου; Τι μου λείπει;»

Η απάντηση συνήθως δεν βρίσκεται στον σύντροφό σας αλλά στον εαυτό σας. Όταν αγωνίζεστε να κατανοήσετε τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις συμπεριφορές σας, είναι σχεδόν αδύνατο να τα επικοινωνήσετε αποτελεσματικά ή να συμπάσχετε με τον σύντροφό σας. Αυτή η έλλειψη αυτογνωσίας είναι το αόρατο εμπόδιο που σας κρατά πίσω από τη σύνδεση και την ολοκλήρωση που αναζητάτε.

Διαβάστε επίσης: Επαγγελματική και προσωπική ζωή: Βρίσκουμε τη χρυσή τομή!

«Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν αυτογνωσία, μόνο το 10%-15% των ανθρώπων που μελετήσαμε πληρούν πραγματικά τα κριτήρια», ομολογούν σε έρευνα οι επιστήμονες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν θεωρείτε τον εαυτό σας συνειδητοποιημένο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχετε αυτογνωσία αλλά να νομίζετε ότι έχετε. Η αυτογνωσία όμως αποτελεί τη βάση για την μεταμόρφωση της σχέσης σας. Ως εκ τούτου, θα ήταν ωφέλιμο να εξετάσετε το ενδεχόμενο να την καλλιεργήσετε ενεργά.

3 τρόποι με τους οποίους η αυτογνωσία μπορεί να βελτιώσει το γάμο μας

#1 Προσωπική ανάπτυξη και ισορροπία στις σχέσεις

Η αυτογνωσία είναι η ικανότητα να βλέπει κανείς τον εαυτό του καθαρά. Αναφέρεται στην αναγνώριση των συναισθημάτων, των πεποιθήσεων, των αξιών και των στόχων του ατόμου. Επιπλέον, περιλαμβάνει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άλλοι αντιλαμβάνονται εμάς και τη συμπεριφορά μας. Περιλαμβάνει επίσης την αναγνώριση των δυνατών και αδύναμων σημείων μας, την ταυτότητά μας, το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας σε διαφορετικούς ρόλους. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί σχηματίζουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση του ποιοι είμαστε και πώς αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο.

Η αυτογνωσία υποστηρίζει την προσωπική ανάπτυξη δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εντοπίσουμε αρνητικά πρότυπα στις σχέσεις σας. Είναι εύκολο να πέσουμε σε μη βοηθητικούς κύκλους, αλλά όταν εξασκούμε τον αυτοστοχασμό, μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτές τις συμπεριφορές και να εργαστούμε για να τις βελτιώσουμε.

Όταν αποτυγχάνουμε να κατανοήσουμε τις δικές μας αδυναμίες και ελλείψεις σε μια σχέση, το πρώτο μας ένστικτο είναι συχνά να μεταφέρουμε την ευθύνη στον σύντροφό μας όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αντίθετα, η αυτογνωσία μας ωθεί να κοιτάξουμε προς τα μέσα και να αναρωτηθούμε: «Ποιος ο δικός μου ρόλος στο πρόβλημα;», «Υπάρχει κάτι που μπορώ να βελτιώσω;». Αυτός ο εσωτερικός προβληματισμός βοηθά να σπάσει ο κύκλος της ευθύνης και ανοίγει την πόρτα για προσωπική ανάπτυξη.

Όταν τα άτομα έχουν επίγνωση του εαυτού τους, είναι πιο πιθανό να καλλιεργήσουν πιο υγιείς και πιο ισορροπημένες σχέσεις. Έτσι, προάγεται η αμοιβαία κατανόηση.

#2 Η αυτογνωσία προωθεί την αυθεντική επικοινωνία

Η αυτογνωσία παίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της επικοινωνίας βοηθώντας τα άτομα να εκφραστούν ξεκάθαρα και να αποτρέπονται οι παρεξηγήσεις. Έχοντας βαθιά κατανόηση του εαυτού μας, είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι να θέτουμε ρεαλιστικές προσδοκίες στις σχέσεις σας.

Για παράδειγμα, αν γνωρίζετε ότι η υπερένταση στη δουλειά σας κάνει ευερέθιστη, μπορείτε να το εκφράσετε στον σύντροφό σας λέγοντας: «Αγχώνομαι στη δουλειά, οπότε αν φαίνομαι απόμακρη κάποιες μέρες, δεν αφορά εσένα. Απλώς χρειάζομαι λίγο χώρο για να αποσυμπιεστώ». Αυτό το είδος αυτογνωσίας επιτρέπει την ανοιχτή επικοινωνία, βοηθώντας τον σύντροφό σας να κατανοήσει τα συναισθήματά σας και να ανταποκριθεί με ενσυναίσθηση.

Χαρακτηριστικά, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Social Psychology διαπίστωσε ότι η αυτογνωσία ενθαρρύνει τη διαφάνεια, η οποία είναι πολύτιμη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Με το να είστε ανοιχτοί στα συναισθήματά σας, δημιουργείτε έναν ασφαλή χώρο για να κάνει το ίδιο και ο σύντροφός σας.

Όταν και οι δύο σύντροφοι καταβάλλουν προσπάθεια, η εμπιστοσύνη μεγαλώνει. Αυτό δημιουργεί χώρο για γνήσια αμοιβαία εκτίμηση.

#3 Η αυτογνωσία ενισχύει την ενσυναίσθηση

Η αυτογνωσία ενισχύει την ενσυναίσθηση βοηθώντας πρώτα εσάς να αναγνωρίσετε τα δικά σας συναισθήματα, κάτι που, με τη σειρά του, καθιστά ευκολότερο να κατανοήσετε τι περνάει ο σύντροφός σας. Όπως αποκάλυψε έρευνα, η ανάπτυξη της αυτογνωσίας, μαζί με την ενεργητική ακρόαση, μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο ενσυναίσθητοι. Όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, είμαστε πιο ανοιχτοί στο να αγκαλιάσουμε τους άλλους. Όσο περισσότερο κατανοούμε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες μας, τόσο πιο συντονιζόμαστε με τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του συντρόφου μας, μακριά από προκαταλήψεις, περιορισμούς και προσδοκίες.

Η αυτογνωσία μας βοηθά να παίρνουμε τα πράγματα λιγότερο προσωπικά, να μπαίνουμε στη θέση του συντρόφου μας, να αναγνωρίζουμε την προοπτική του και να βρίσκουμε κοινό έδαφος, ενισχύοντας τελικά τη σχέση μας.

Ωστόσο, η αυτογνωσία είναι μόνο το πρώτο βήμα. Δεν οδηγεί αυτόματα σε αλλαγή. Απαιτεί αυτοέλεγχο, επιθυμία και ενεργή προσπάθεια για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας. Ενώ η αυτογνωσία μπορεί να προσφέρει τον χάρτη, το ταξίδι είναι δικό μας. Αξίζει να επιβιβαστούμε και το ξεκινήσουμε…