Η περίοδος της παιδικής ηλικίας είναι πολύ τρυφερή και ευάλωτη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και κάτι μικρό ή ασήμαντο, όπως ένας κακός βαθμός στο σχολείο, μπορεί να αναστατώσει τα παιδιά ή ακόμα και να τα συντρίψει ψυχικά.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έρθετε εσείς ως γονείς για να τα υποστηρίξετε. Τα παιδιά απορροφούν σαν σφουγγάρια και στηρίζονται σε εσάς. Υπάρχουν, λοιπόν, απλά πράγματα που μπορείτε να τους πείτε και να είναι πολύ ενθαρρυντικά για την ψυχολογία τους.

Όσα νιώθεις είναι αλήθεια

Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που έχει απογοητεύσει το παιδί σας. Στη συνέχεια, όσο ασήμαντο μπορεί να σας φαίνεται αυτό, καλό θα είναι να επικυρώσετε τα συναισθήματά του. Με αυτό τον τρόπο θα ρυθμίσετε την αγωνία και την αναστάτωσή του, θα ενισχύσετε την ταυτότητα και την αυτοεκτίμησή του, ενώ θα το βοηθήσετε να σκάψει πιο βαθιά μέσα του για να μάθει τι του συνέβη.

Διαβάστε επίσης: Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για παιχνίδι!

Ταυτόχρονα, θα προσφέρετε στο παιδί σας μια αίσθηση συντροφικότητας και υποστήριξης. Από την άλλη, η ακύρωση όσων το παιδί σας νιώθει μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή του. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσφερθείτε να το βοηθήσετε, ώστε να βρείτε μαζί μια λύση.

Παντού υπάρχει ένα silver lining

Όσο άσχημο κι αν φαντάζει κάτι, πάντα υπάρχει το silver lining που αξίζει να ανακαλύψετε και από το οποίο το παιδί σας κάτι καινούργιο θα μάθει. Άρα, μετά την επικύρωση των συναισθημάτων, τις θετικές επιβεβαιώσεις και την τόνωση της διάθεσής του, επικεντρωθείτε στα «μαθήματα» που μπορεί να αποκομίσει το παιδί από την όποια απογοήτευση. Ακόμα και μια μικρή βόλτα ή ένα επιτραπέζιο που θα παίξετε όλοι μαζί, μπορεί να αποτελέσει  το «silver lining» μιας αλλαγής στη ρουτίνα τους που θα τα χαροποιήσει και θα τα πάει παρακάτω.

Δοκίμασε ξανά

Διδάξτε τα παιδιά ότι στην ουσία δεν υπάρχει αποτυχία. Εκεί που νομίζουν ότι απέτυχαν μπορεί απλώς να χρειάζεται να προσπαθήσουν παραπάνω. Με την εξάσκηση θα γίνονται καλύτερα σε ό,τι τα ενδιαφέρει και θα υλοποιούν τους στόχους τους. Φροντίστε να επικροτείτε όλες τις προσπάθειές τους και να τους δίνετε τη δυνατότητα να τολμούν και να επιχειρούν. Άλλωστε, σύμφωνα με ερευνητές τα παιδιά τείνουν να είναι λιγότερο επίμονα όταν οι γονείς αναλαμβάνουν ένα δύσκολο έργο για εκείνα. ενθαρρύνετε ένα αναστατωμένο παιδί

Αν βλέπετε ότι το παιδί σας γενικά διστάζει, ίσως, να χρειάζεται μια μικρή επιβεβαίωση κάθε φορά που επιτυγχάνει κάτι, ως ώθηση για να συνεχίσει. Όσο συνηθίζει, μπορείτε να μειώσετε και τις επιβεβαιώσεις.

Μπορείς να είσαι γενναίος

Ωθήστε το παιδί σας να ξεπεράσει τη ζώνη της άνεσής του. Δοκιμάστε νέα πράγματα που μπορεί να φοβίζουν το παιδί. Το πιο απλό είναι να μάθει ποδήλατο σε δύο ρόδες ή rollerblading. Μπορεί, για παράδειγμα, το παιδί σας να αγαπάει το χορό αλλά να φοβάται ότι θα το κοροϊδέψουν. Εκεί πρέπει να αναλάβετε δράση για να το κάνετε να νιώσει άνετα. Διοργανώστε ένα μικρό πάρτι και χορέψτε κι εσείς μαζί του για να απομυθοποιήσει όσα τον φοβίζουν.

Βρες την ψυχραιμία σου

Τα παιδιά όσο προσπαθούν να μάθουν, απογοητεύονται. Αλλά αυτό είναι απαραίτητο για να γίνουν ανεξάρτητα. Ωστόσο, επιβάλλεται να μάθουν να διαχειρίζονται την απογοήτευση και τα αιχμηρά συναισθήματα με τρόπο παραγωγικό και εποικοδομητικό. Δώστε τους χρόνο να εκφραστούν, κατανοήστε τα και φροντίστε να τους μάθετε να αισθάνονται το σώμα στην ολότητά του και να βρίσκουν λύσεις σε όσα τα αναστατώνουν. Είναι οι κύριοι του εαυτού τους και έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Μπορείτε όλοι μαζί να δοκιμάσετε τρόπους που θα βοηθήσουν το παιδί σας να χαλαρώνει. Λίγα λεπτά αναπνοών, διαλογισμός και ένα όμορφο τραγούδι είναι απλά πράγματα που πιθανότατα θα ηρεμήσουν το παιδί.

Προσφέροντας από πολύ νωρίς στα παιδιά σας συμβουλές επίλυσης των προβλημάτων και της απογοήτευσης που πιθανόν βιώνουν, τους κάνετε ένα πολύτιμο δώρο για να καλλιεργήσουν την ανθεκτικότητα και τη δύναμή τους.