«Τα πολλά παιχνίδια είναι… φτώχια!» – Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Infant Behavior and Development, όταν τα παιδιά που έχουν λιγότερα παιχνίδια, μπορούν να παίζουν με κάθε παιχνίδι για περισσότερο χρόνο, συγκεντρώνονται καλύτερα και είναι πιο δημιουργικά.

Πώς να διαλέξετε παιχνίδια

Ένα παιχνίδι πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές:

  • Να είναι ασφαλές.
  • Να είναι προσαρμοσμένο στην ηλικία του παιδιού.
  • Να βοηθά στην απελευθέρωση της φαντασίας του παιδιού.
  • Να προσφέρει ποικιλία χρήσεων.

Μερικά διασκεδαστικά παιχνίδια που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του παιδιού είναι τα εξής:

Επιτραπέζια

Τα επιτραπέζια παιχνίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του παιδιού και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός επωφελούνται ιδιαίτερα από τα παιχνίδια αυτά. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για τον σχηματισμό περίπλοκης σκέψης και μνήμης.

Συγκεκριμένα, τα επιτραπέζια βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες λογικής και επικοινωνίας, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την κριτική σκέψη και ενισχύουν την ικανότητα συγκέντρωσης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Τουβλάκια και παιχνίδια με κατασκευές

Το παιχνίδι με τουβλάκια μπορεί να βοηθήσει το παιδί αναπτύξει και σωματικές δεξιότητες, όπως η λεπτή κινητικότητα, ο συντονισμός των κινήσεων, η οπτική αντίληψη, ο χωροταξικός προσανατολισμός, ο συντονισμός των ματιών και η ισορροπία.

Παιχνίδια που μπορούν να συναρμολογηθούν είναι ό,τι καλύτερο για να ικανοποιήσουν την περιέργειά του. Ένα απλό παιχνίδι, όπως π.χ. οι κύβοι, μπορεί να πάρει αμέτρητες πιο σύνθετες μορφές.

Παζλ

Μία πολύ ωραία ιδέα παιχνιδιού (και συνάμα ποιοτικού χρόνου) για όλη την οικογένεια!

Τα παιδιά μέσω των παζλ μαθαίνουν γεωμετρικές μορφές και καλούνται να διακρίνουν μεταξύ των διαφόρων σχημάτων όπως τετράγωνα και ορθογώνια.

Τα παζλ απαιτούν από τα παιδιά να χρησιμοποιούν στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων καθώς αυτά τοποθετούν όλα τα κομμάτια στα σωστά σημεία.

Υπάρχουν και συναισθηματικά οφέλη, όπως η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης των παιδιών, με την ολοκλήρωση ενός παζλ καθώς είναι μια ενέργεια που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.

Ποδήλατο

Χρησιμοποιώντας το ποδήλατο, ένα παιδί μαθαίνει με διασκεδαστικό τρόπο να συντονίζει τις κινήσεις του και να κρατά ισορροπία.

Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι κάνει περισσότερη γυμναστική και περνά λιγότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες.