Εάν δεν βιώνεις τη «λάμψη της εγκυμοσύνης», δεν είσαι η μόνη

Αυτή η λεγόμενη «λάμψη της εγκυμοσύνης» ή αλλιώς «pregnancy glow» δεν ισχύει για όλες μας και δεν πειράζει…
25 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Πολλές γυναίκες έχουν μια λάμψη στην εγκυμοσύνη. Ακόμα περισσότερες ωστόσο δεν απολαμβάνουν εξίσου αυτήν την περίοδο, η οποία είναι χαρμόσυνη αλλά και απαιτητική. Λίγες μόνο από τις αλλαγές που μπορεί να μην μας κάνουν να αισθανόμαστε στα καλύτερά μας είναι η αύξηση του βάρους, η πρωινή ναυτία, η κούραση, οι καούρες, η κατακράτηση κλπ.

Το γεγονός λοιπόν ότι όλες οι μέλλουσες μητέρες απολαμβάνουν λαμπερό δέρμα χάρη σε έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος και των ορμονικών αυξήσεων, είναι μάλλον μύθος καθώς οι ίδιες ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Αρνητικές σκέψεις στην εγκυμοσύνη- Πώς τις διώχνουμε;

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, περισσότερο από το 40% των εγκύων παλεύουν με την ακμή. Σχεδόν δηλαδή μία στις δύο γυναίκες. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναγκάζουν τους αδένες λίπους στο δέρμα να γίνουν πιο ενεργοί, κάτι που συχνά είναι η αιτία για τη «λάμψη της εγκυμοσύνης». Ωστόσο, αυτή η ώθηση στη δραστηριότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει και να επιδεινώσει την ακμή, η οποία μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται μόλις την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και να διαρκέσει ολόκληρο το διάστημα της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, το 50 με 70% των εγκύων θα εμφανίσουν μέλασμα, κοινώς πανάδες. Εκτός από το μέλασμα, οι ενδοκρινολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη προκαλούν επίσης αυξημένη υπερμελάγχρωση εξαιτίας της προσωρινής αύξησης της παραγωγής μελανίνης.

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και οι συνέπειές τους

Αυξημένα οιστρογόνα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα μιας γυναίκας παράγει περισσότερα οιστρογόνα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή της. Αυτή η αύξηση εξυπηρετεί πολλούς σημαντικούς σκοπούς. Υποστηρίζει το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία είναι απαραίτητα για την αυξημένη ροή αίματος που απαιτείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα οιστρογόνα διεγείρουν επίσης την ανάπτυξη της μήτρας, επιτρέποντάς της να επεκταθεί και να φιλοξενήσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Επιπλέον, ενισχύει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και των οργάνων του.

Ως προς τη μαμά, τα οιστρογόνα διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τον όγκο και την εμφάνιση του δέρματος. Ωστόσο, η αύξηση των οιστρογόνων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη μελάγχρωση του δέρματος και αγγειακές αλλαγές.

Αυξημένη προγεστερόνη

Η προγεστερόνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Πυκνώνει την επένδυση της μήτρας, η οποία βοηθά στο γονιμοποιημένο ωάριο να αναπτυχθεί. Επιπλέον, η προγεστερόνη βοηθά στη χαλάρωση των συνδέσμων και των αρθρώσεων του σώματος, προετοιμάζοντάς μας για τον τοκετό.

Από την άλλη πλευρά, η προγεστερόνη επηρεάζει το δέρμα διεγείροντας την παραγωγή σμήγματος (ελαίου) στους αδένες. Καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το δέρμα γίνεται συχνά πιο λιπαρό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους, προκαλώντας δυνητικά εξάρσεις ακμής. Πολλές γυναίκες βιώνουν επίσης αυξημένη ευαισθησία στο δέρμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία είναι άλλη μια επίδραση που συνδέεται με την αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης.

Λάμψη της εγκυμοσύνης- Πώς θα τα βγάλουμε τελικά πέρα;

Διατηρήστε το δέρμα σας καθαρό

Αναμφισβήτητα, χρειάζεστε ένα καλό καθαριστικό. Το σωστό καθαριστικό θα καθαρίσει το δέρμα από τον ιδρώτα, τους ρύπους, το αντηλιακό και τα υπολείμματα μακιγιάζ, χωρίς να το ξηραίνει. Και να θυμάστε: ακόμη και το λιπαρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση.

Εφαρμόστε αντηλιακό

Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τα συμπτώματα της υπερμελάγχρωσης και του μελάσματος. Μείνετε μακριά από τον ήλιο, φορέστε καπέλο και εφαρμόστε ξανά και ξανά αντηλιακό.

Χρησιμοποιήστε κλινικά αποδεδειγμένα συστατικά για την καταπολέμηση της ακμής

Ο δερματολόγος σας θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα ως προς τα προϊόντα που καταπραΰνουν τη φλεγμονή και αυξάνουν την ενυδάτωση.

Χρησιμοποιήστε ασφαλή αλλά ισχυρά αντιοξειδωτικά για λάμψη

Η βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά μπλοκάρουν την υπερδραστηριότητα και μειώνουν δυσάρεστα συμπτώματα.

Προμηθευτείτε ένα απαλό απολεπιστικό

Η εισαγωγή ενός προσεκτικά μελετημένου απολεπιστικού μπορεί να συμπληρώσει την beauty ρουτίνα σας στην εγκυμοσύνη.

Φροντίστε πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για να είστε βέβαιη ποια συστατικά και ποια προϊόντα είναι κατάλληλα για εσάς και ποια όχι.

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version