Γιατί τα παιδιά είναι τόσο ευαίσθητα στην αλλαγή της ώρας;

H αλλαγή της ώρας δεν αργεί και θεωρητικά, θα πρέπει να χαιρόμαστε καθώς μια ώρα πίσω τα ρολόγια σημαίνει μια επιπλέον ώρα στο κρεβάτι. Γιατί αυτή η χαρά δεν ισχύει για τα παιδιά...;
26 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα που αποσκοπεί στην καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες. Παράλληλα, η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται για 5 μήνες. Η αλλαγή της ώρας θα γίνει λοιπόν αυτή την Κυριακή 27 του μηνός, η οποία είναι και η τελευταία του μήνα, με τους δείκτες να πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα, τα ρολόγια μας αντί για 04:00 π.μ. θα δείχνουν 03:00 π.μ.

Για τα παιδιά, αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους κύκλους του ύπνου τους που συνεπάγονται και αλλαγές στη διάθεση.

Διαβάστε επίσης: Δείτε τι πρέπει να πείτε σε ένα αναστατωμένο παιδί

Γιατί τα παιδιά είναι τόσο ευαίσθητα στην αλλαγή της ώρας

Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε με την αλλαγή της ώρας καθώς ο κιρκάδιος ρυθμός μας είναι ρυθμισμένος έτσι ώστε να πηγαίνουμε για ύπνο και να ξυπνάμε περίπου την ίδια ώρα καθημερινά. Ωστόσο, τα παιδιά, που ευδοκιμούν στη συνέπεια, τη ρουτίνα και το πρόγραμμα, είναι λογικό να είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην αλλαγή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η αλλαγή μιας ώρας μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα πρότυπα ύπνου των παιδιών λόγω των μικρότερων κύκλων ύπνου τους σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να προσαρμοστούν τα «ρολόγια» του σώματός τους και τα εσωτερικά τους συστήματα στις αλλαγές στον κύκλο του ύπνου.

Επιπλέον, τα μικρά παιδιά έχουν περιορισμένη κατανόηση της έννοιας του χρόνου και επομένως εξαρτώνται περισσότερο από εξωτερικές ενδείξεις όπως το φως της ημέρας για να καταλάβουν πότε είναι ώρα να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση όταν ξαφνικά αναγκάζονται να ξυπνήσουν σε διαφορετική ώρα. Ιδιαίτερα τα μωρά ή τα νήπια που προσπαθούν ακόμα να καθιερώσουν μια ρουτίνα ύπνου είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από την αλλαγή. Ομοίως, εκείνα που ο ύπνος τους ήδη διαταράσσεται λόγω των ορόσημων ανάπτυξης και των συνοδών αλλαγών, για παράδειγμα κατά την οδοντοφυΐα.

Η προσαρμογή στην επιπλέον ώρα που κερδίζεται όταν οι δείκτες του ρολογιού πάνε πίσω μπορεί να διαρκέσει από ημέρες έως μερικές εβδομάδες, αλλά μην ανησυχείτε καθώς, τελικά ο ύπνος θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

Ώρα για ύπνο- Τα dos

Συνέπεια

Η ρουτίνα πριν τον ύπνο θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, αλλά θα πρέπει να είστε κάθε φορά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τις ανάγκες του, αρκετά συνεπής ξεκινώντας την ίδια ώρα και με την ίδια σειρά κάθε βράδυ. Για παράδειγμα, η ρουτίνα μπορεί να ξεκινά στις 8 μ.μ. και να περιλαμβάνει ένα μπάνιο, να βάλει το παιδί τις πιτζάμες του, να διαβάσετε ένα παραμύθι, να κάνετε μια αγκαλιά και να πείτε μια τελευταία καληνύχτα.

Οδοντική υγιεινή

Είτε καθαρίζετε τα ούλα του μωρού σας είτε υπενθυμίζετε στο μεγαλύτερο παιδί σας να βουρτσίσει τα δόντια του, η σωστή φροντίδα των δοντιών είναι μια καλή συνήθεια που πρέπει να συμπεριλάβετε στη ρουτίνα του παιδιού σας πριν τον ύπνο κάθε βράδυ.

Προσφέρετε περιορισμένες επιλογές

Το παιδί σας δεν μπορεί να αποφασίσει πότε θα πάει για ύπνο ή πόσο διαρκεί η ρουτίνα, αλλά μπορείτε να το αφήσετε να έχει τον έλεγχο της ρουτίνας του πριν τον ύπνο. Για παράδειγμα, αφήστε το να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ζευγάρια πιτζάμες ή ποιο βιβλίο θέλει να διαβάσει.

Κάντε το δωμάτιο σκοτεινό

Το σκοτάδι ευνοεί τον ύπνο. Αλλά επειδή σε λίγα παιδιά αρέσει να κοιμούνται στο σκοτάδι, ένα αμυδρό νυχτερινό φως είναι συχνά μια καλή λύση για να νιώθουν ασφάλεια.

Αφήστε το παιδί να έχει αγκαλιά τα αγαπημένα του αντικείμενα

Ένα φουντωτό αρκουδάκι ή μια «χουχουλιάρικη» κουβέρτα μπορούν να αποτελούν σημαντικό μέρος μιας καλής ρουτίνας πριν τον ύπνο, μόνο βέβαια για παιδιά ενός έτους και άνω καθώς τα μωρά δεν πρέπει να έχουν στην κούνια τους κουκλάκια ή αλλα αντικείμενα- παιχνίδια.

Ώρα για ύπνο- Τα don’ts

Μην επιτρέπετε διεγερτικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο

Αποφύγετε το έντονο παιχνίδι ή τα ηλεκτρονικά πριν τον ύπνο, ειδικά αν το παιδί σας έχει πρόβλημα να κοιμηθεί. Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, τα βιντεοπαιχνίδια ή η παρακολούθηση τηλεόρασης καλό είναι να σταματούν τουλάχιστον 30 με 60 λεπτά πριν τον ύπνο.

Επίσης, αν συνηθίζετε να χαϊδεύετε το παιδί μέχρι να αποκοιμηθεί, να βάζετε μουσική ή να αφήνετε την τηλεόραση ανοιχτή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί σας θα χρειαστεί βοήθεια για να ξανακοιμηθεί εάν ξυπνήσει στη μέση της νύχτας.

Μην υποκύπτετε σε όσα ζητά το παιδί

Θέστε όρια και παραμείνετε συνεπείς. Εάν δεν είστε, το παιδί σας μπορεί να καθυστερήσει τη ρουτίνα πριν τον ύπνο με επαναλαμβανόμενες απαιτήσεις…

Προσέξτε τρόφιμα που προκαλούν υπερδιέγερση

Όπως είναι για παράδειγμα η σοκολάτα, το κακάο και άλλα τρόφιμα ή ροφήματα με καφεΐνη.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα

Παίξτε τη μέρα, ηρεμήστε τη νύχτα

Κρατήστε το μωρό σας ήρεμο καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου με απαλές κινήσεις, χαμηλό φωτισμό και ψιθύρους αντί για φωνές. Ως αποτέλεσμα, θα καταλάβει ότι είναι ώρα για ύπνο και όχι ώρα παιχνιδιού και θα αρχίσει σιγά σιγά να ξεχωρίζει και μόνο του τη μέρα από τη νύχτα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάντε ακριβώς το αντίθετο. Παίξτε μαζί με το μωρό σας και ενθαρρύνετέ το για δραστηριότητες που μπορεί να κάνει έτσι ώστε να παραμένει ξύπνιο για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Κατά συνέπεια, θα είναι πιο κουρασμένο το βράδυ και θα κοιμάται καλύτερα.

Τέλος, όταν αλλάζετε στο μωρό σας πάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή το ταΐζετε, προσπαθήστε να μην το ξυπνήσετε.

Κουνήστε το μωρό μόνο μέχρι να το πάρει ο ύπνος

Καλό είναι να νανουρίζετε το μωρό σας μέσα στην αγκαλιά σας αλλά να το βάζετε στο κρεβάτι του πριν κοιμηθεί εντελώς. Έτσι, θα μάθει να κοιμάται μόνο του και σταδιακά θα είναι σε θέση να ξανακοιμάται σε περίπτωση που ξυπνήσει το βράδυ.

Ατμόσφαιρα που θα βοηθήσει το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα

Όπως και στην περίπτωση των ενηλίκων, τα μωρά έχουν ανάγκη από ένα όμορφο, γαλήνιο και ασφαλές περιβάλλον για να κοιμούνται καλά.

Τα φώτα, ο θόρυβος και η θερμοκρασία είναι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο τους. Εάν θέλετε επομένως το μωρό σας να κοιμάται καλά και να ξεκουράζεται σωστά, πριν κοιμηθεί, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως είπαμε απαλό φωτισμό, λίγο μασάζ, μια χαλαρωτική μουσική.

Ομοίως, βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν κρυώνει, ούτε ζεσταίνεται, αλλά βρίσκεται σε μια φυσιολογική θερμοκρασία. Ξαπλώστε το μωρό σας ανάσκελα και ετοιμαστείτε για έναν πιο ποιοτικό ύπνο οικογενειακώς.

 

Πρόσφατα Άρθρα
Ύπνος: Γιατί οι έφηβοι κοιμούνται τόσο αργά; 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
8 συμβουλές για να μειώσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη στα παιδιά 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε παιδιά με άγχος 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ένα ατίθασο παιδί είναι ένα ευτυχισμένο παιδί 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version