Οι εποχές είναι απαιτητικές και σκληρές. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το σχολείο, πολλές φορές η οικογένεια και οι φιλικές σχέσεις αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για τον εύθραυστο ψυχισμό των κοριτσιών. Μάλιστα, όπως φαίνεται όλα τα παραπάνω συγκαταλέγονται στις βασικές πηγές άγχους για τα μικρά κορίτσια αλλά και όσα βρίσκονται στην εφηβεία.

Με βάση μια έρευνα του 2023 στο «The Girls’ Index» σε κορίτσια 5-12 ετών στις ΗΠΑ, τα νεότερα κορίτσια ανέφεραν επίπεδα άγχους, αμφιβολίας για τον εαυτό τους και θλίψης. Ειδικότερα, μόλις το 68% των κοριτσιών της πέμπτης δημοτικού περιέγραψαν τον εαυτό τους με αυτοπεποίθηση, ένα ποσοστό που άγγιζε το 86% το 2017. Αυτό συνεπάγεται και περισσότερα περιστατικά θλίψης, ακόμα και κατάθλιψης.

Κορίτσια και αυτοπεποίθηση: Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν μελετήσουμε ακόμα περισσότερο τα ερευνητικά δεδομένα, τα κορίτσια της πέμπτης δημοτικού αναφέρουν χαμηλότερη εμπιστοσύνη (68%), ενώ τα κορίτσια της έκτης δημοτικού αναφέρουν επίπεδα εμπιστοσύνης στο 59% έναντι ενός ποσοστού 78% το 2017. Επιπλέον, η θλίψη και η κατάθλιψη είναι σημαντικά υψηλότερες.

Ένας από τους παράγοντες που έχει επηρεάσει ραγδαία αυτά τα ποσοστά είναι η αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το 2017, το 9% των κοριτσιών της πέμπτης δημοτικού ανέφεραν ότι περνούσαν έξι ή περισσότερες ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα το ποσοστό έχει αγγίξει το 46%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κορίτσια που περνούν το λιγότερο χρόνο χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να περιγράψουν τον εαυτό τους με αυτοπεποίθηση σε σύγκριση με τα κορίτσια που περνούσαν τον περισσότερο χρόνο στα social media.

Διβάστε επίσης: Δείτε τι πρέπει να πείτε σε ένα αναστατωμένο παιδί

Η αλήθεια είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται στο επίκεντρο της ζωής των κοριτσιών (95% στην πέμπτη και την έκτη δημοτικού και 99,9% στο γυμνάσιο). Όταν δε, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με μια διάθεση των κοριτσιών να αποστρέφονται την εμφάνισή τους και να επιδιώκουν να την αλλάξουν, τα πράγματα δυσκολεύουν. Άλλωστε, στην εφηβεία τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν τα κριτήρια των ενηλίκων, αποκρυπτογραφώντας το αληθινό και το ψεύτικο. κορίτσια στην εφηβεία και ψυχική υγεία

Σε αυτό το σημείο, οι γονείς θα πρέπει να πάρουν έναν ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Κρίνεται απαραίτητο να συζητήσουν μαζί τους για τη διαφορά μεταξύ πραγματικής ζωής και social media, καθώς και να περιορίσουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η πίεση της καθημερινότητας

Ταυτόχρονα, η απαιτητική καθημερινότητα φαίνεται να πιέζει ακόμα περισσότερο τα κορίτσια στην προεφηβεία και στην εφηβεία. Οι βαθμοί στο σχολείο, οι φιλικές σχέσεις και τα οικογενειακά ζητήματα αποτελούν κορυφαίες πηγές πίεσης. Ειδικότερα, το 89% δήλωσε ότι αισθάνεται πίεση να χωρέσει σε συγκεκριμένους ρόλους ή στερεότυπα. Το 75% των κοριτσιών της πέμπτης και της έκτης τάξης δηλώνουν ότι είναι τόσο πιεσμένα που αισθάνονται ότι θα εκραγούν.

Τι πρέπει να κάνετε ως γονείς

Ο ρόλος σας ως γονείς είναι νευραλγικός για να αλλάξουν τα κορίτσια σας συμπεριφορά και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους. Θα πρέπει να επιδιώξετε να μειώσετε την πίεση και να καλλιεργήσετε υποστηρικτικές σχέσεις μαζί τους και τα ίδια να συνάψουν, επίσης, ουσιαστικές σχέσεις με άλλους ενήλικες και φίλους, κυρίως κορίτσια, καθώς το 68% πιστεύει ότι οι σχέσεις τους με άλλα κορίτσια είναι ανταγωνιστικές. Να φροντίζετε να τους μεταδίδετε την αγάπη σας, είναι η βάση για να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους.

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των κοριτσιών δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με απλά λόγια για το πόσο έξυπνα ή όμορφα είναι. Είναι πού σημαντικό να δομηθεί μια ενεργή καθημερινότητα μέσα στην οποία τα παιδιά μαθαίνουν νέες δεξιότητες, αυξάνοντας έτσι τις ικανότητες και την άνεσή τους στην αντιμετώπιση της ζωής.