Υλικά

  • 2 κουταλιές σπόρους κύμινο
  • 1 πρέζα νιφάδες τσίλι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 600 γρ. καρότα πλυμένα και χοντροτριμμένα (δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσετε)
  • 140 γρ. κόκκινες φακές
  • 1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών (από κύβο είναι μια χαρά)
  • 125 ml. γάλα
  • Απλό γιαούρτι και ψωμί με προζύμι, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τις 2 κουταλιές της σούπας σπόρους κύμινου και μια πρέζα νιφάδες τσίλι για 1 λεπτό ή μέχρι να αρχίσουν να απελευθερώσουν τα αρώματά τους.
  • Αφαιρέστε το μισό περίπου με ένα κουτάλι και αφήστε το στην άκρη. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 600 γρ. καρότα χοντροτριμμένα, 140 γρ. κόκκινες φακές, 1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών και 125 ml. γάλα στο τηγάνι και αφήστε να πάρει βράση.
  • Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν οι φακές.
  • Χτυπήστε τη σούπα με ένα μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Αλατοπιπερώστε και ολοκληρώστε με απλό γιαούρτι και πασπαλίζοντας με τα κρατημένα φρυγανισμένα μπαχαρικά. Σερβίρετε με ζεστό ψωμί με προζύμι.