Καθώς το καλοκαίρι ξεθώριασε και έχουμε μπει, πια, για τα καλά στο φθινόπωρο, η αλλαγή της θερμοκρασίας, οι μέρες που γίνονται μικρότερες και οι υποχρεώσεις που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας δημιουργούν μια σειρά από έντονα συναισθήματα. Ακόμα και τα παιδιά μπορεί να νιώθουν μελαγχολία, θλίψη, ανησυχία και άγχος κατά τη διάρκεια αυτής της εποχικής μετάβασης.
Αποτελεί, λοιπόν, μια πρόκληση για εκείνα να δομήσουν μια υγιή ρουτίνα μέσα στην οποία θα αισθάνονται ξανά ασφάλεια και ισορροπία, όπου η ψυχική τους υγεία θα αποτελεί προτεραιότητα. Σε αυτό το σημείο, ο δικός σας ρόλος ως γονείς είναι νευραλγικός και πολύ σημαντικός. Θα πρέπει να υποστηρίξετε τα παιδιά σας, ώστε να προσαρμοστούν όσο πιο ομαλά γίνεται στο φθινόπωρο και τον χειμώνα που θα ακολουθήσει.
Ο αντίκτυπος του φθινοπώρου στην ψυχική υγεία των παιδιών
Αλλαγές ρουτίνας και άγχος: Η μετάβαση από τους χαλαρούς ρυθμούς του καλοκαιριού στο σχολείο, πιθανόν, να προκαλέσει στρες στα παιδιά. Οι νέοι δάσκαλοι, οι συμμαθητές και οι απαιτήσεις για τις επιδόσεις στα μαθήματα δεν είναι και λίγα για να επεξεργαστούν τα παιδιά.
Διαβάστε επίσης: Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για παιχνίδι!
Αλλαγές καιρού και αλλαγές διάθεσης: Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και το λιγότερο φως σίγουρα μειώνουν τα επίπεδα της ενέργειας και επομένως τη διάθεση. Εξάλλου, αποδεδειγμένα, η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως συνδέεται με την εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), έναν τύπο κατάθλιψης που εμφανίζεται σε ορισμένες περιόδους του χρόνου.
Μειωμένο φως και διαταραχές ύπνου: Οι μικρότερες μέρες μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο των παιδιών, οδηγώντας σε κόπωση και νευρικότητα. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άγχους ή της θλίψης.
Κοινωνικές αλλαγές και πίεση συνομηλίκων: Η επιστροφή στο σχολείο, η πίεση των συνομηλίκων, το ακαδημαϊκό άγχος και ο φόβος χειροτερεύουν τη συναισθηματική δυσφορία, ειδικά αν τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοπεποίθησης και ανασφάλειας.
Φθινόπωρο: Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε τα παιδιά
Διατηρήστε μια συνέπεια: Η ρουτίνα μπορεί να συμβάλλει στο χτίσιμο της ασφάλειας. Το πρωινό ξύπνημα, τα προκαθορισμένα γεύματα, οι εργασίες για το σπίτι και μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου θα βοηθήσει τα παιδιά να είναι περισσότερο συγκεντρωμένα και πιο έτοιμα να διαχειριστούν τις αλλαγές γύρω τους.
Ενθαρρύνετε τις υπαίθριες δραστηριότητες: Το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες μειώνονται δεν πρέπει να κρατήσει το παιδί σας μακριά από την ύπαιθρο και τη φύση. Η έκθεση στο φυσικό φως βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και του ύπνου. Δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, το παιχνίδι στο πάρκο ή ακόμα και ένας σύντομος περίπατος μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή τους και τα επίπεδα ενέργειάς τους.
Παρακολουθήστε τον ύπνο τους: Το παιδί σας πρέπει να κοιμάται αρκετά και να απολαμβάνει έναν ποιοτικό ύπνο. Μπορείτε να δημιουργήσετε μαζί του χαλαρωτικές ρουτίνες που θα το βοηθήσουν να κοιμηθεί καλύτερα. Περιορίστε τον χρόνο οθόνης πριν τον ύπνο, προτείνετε να κάνει ένα χλιαρό ντουζ, διαβάστε ένα βιβλίο μαζί, ακούστε χαλαρωτική μουσική. Ένα όμορφο περιβάλλον πριν τον ύπνο εγγυάται την ξεκούραση και η ξεκούραση με τη σειρά της συνεπάγεται και μια πιο όμορφη και γεμάτη μέρα.
Μιλήστε για σκέψεις και συναισθήματα: Κουβεντιάστε με τα παιδιά σας πώς αισθάνονται και εξηγήστε τους ότι είναι εντάξει όσα νιώθουν, ακόμα κι αν αυτά είναι άγχος, λύπη ή σύγχυση. Αν μάθουν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους, θα ξέρουν πώς να τα ελέγχουν και πώς να τα διαχειρίζονται.
Προωθήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες: Η ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει θετικά και καθορίζει τα επίπεδα ενέργειας. Καλό είναι, λοιπόν, τα παιδιά να καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και πρωτεΐνες. Περιορίστε τα σνακ και τα ροφήματα με ζάχαρη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν αρνητικά στο άγχος και τη θλίψη.
Ωθήστε τα να αναπτύξουν κοινωνική αλληλεπίδραση: Οι κοινωνικές σχέσεις και οι φιλίες είναι πολύτιμες για τη δόμηση του χαρακτήρα του παιδιού και για την καλλιέργεια της χαράς. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες και να έχουν χόμπι. Έτσι δεν θα νιώθουν μοναξιά και θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθησή τους.
Ορίστε μαζί τρόπους διαχείρισης άγχους: Μάθετε στα παιδιά κάποιους απλούς τρόπους για να ανακουφίζονται από το άγχος. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν τις βαθιές αναπνοές, την καθοδηγούμενη χαλάρωση και απλές διατάσεις του σώματος. Αυτό θα τα βοηθήσει να έχουν επίγνωση της ολότητάς τους στο χώρο και το χρόνο.
Το φθινόπωρο είναι μια όμορφη εποχή, όπως όλες. Φροντίστε τα παιδιά σας να εκτιμήσουν κάθε εποχική αλλαγή και να προσαρμόζονται με χαρά και ενθουσιασμό, παρά τις δυσκολίες. Είναι όλα μέρος του συναρπαστικού ταξιδιού που ονομάζεται ζωή. Ωστόσο, αν βλέπετε ότι το παιδί σας δεν μπορεί να βγει από τον φαύλο κύκλο της μελαγχολίας και της θλίψης και είναι δυσλειτουργικό, επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει.