Ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρύνετε το παιδί να χτίσει μια καλή σχέση με το φαγητό και να γίνει ανεξάρτητο είναι να το αφήσετε να σας βοηθήσει στην κουζίνα.

Τι άλλο μπορεί να μάθει ένα παιδί στην κουζίνα;

Τα οφέλη της μαγειρικής για το παιδί

  1. Ενισχύει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.
  2. Βελτιώνει την κατανόηση των μαθηματικών.
  3. Εξασκεί την ικανότητα της ανάγνωσης.
  4. Αυξάνει την ικανότητα εστίασης και προσοχής.
  5. Καλλιεργεί την ανεξαρτησία.
  6. Θέτει τα θεμέλια για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
  7. Συνδέει την οικογένεια.

Η μαγειρική, εκτός από πολύτιμο μάθημα, είναι και μια διασκεδαστική δραστηριότητα. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε πάνω απ’ όλα να περνάτε καλά! Κι αν η κουζίνα λερωθεί λιγάκι παραπάνω, τώρα ξέρετε ότι αξίζει τον κόπο.

3 εύκολες συνταγές που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους

Απλές συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε με τα παιδιά, για όλη την οικογένεια:

1. Σπιτική πίτσα με κρούστα από κουνουπίδι

Αν δεν έχετε χρόνο για να φτιάξετε τη ζύμη με το κουνουπίδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τορτίγιες και να φτιάξετε μικρές ατομικές πίτσες.

Υλικά

  • 1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι, χοντροκομμένο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 φλ. μοτσαρέλα
  • 1/2 φλ. παρμεζάνα
  • Αλάτι
  • 1/4 φλ. σάλτσα πίτσας
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 φλ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • Φρέσκος βασιλικός
  • Βαλσάμικο

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ºC και βάλτε νερό να βράζει σε μια κατσαρόλα. Αλατίστε και ύστερα, βράστε το κουνουπίδι, 3-4 λεπτά. Μεταφέρετε σε μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και στραγγίστε πολύ καλά. Τρίψτε το κουνουπίδι στο μούλτι και στραγγίστε το νερό.

Βάλτε το στραγγισμένο κουνουπίδι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το αυγό, 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα και 1/4 φλιτζανιού παρμεζάνα και αλατίστε. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα ταψί (που έχετε ψεκάσει με σπρέι μαγειρέματος) και στρώστε το ώστε να πάρει το σχήμα που θέλετε. Ψήστε μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 20 λεπτά.

Βάλτε από πάνω τη σάλτσα, την υπόλοιπη μοτσαρέλα και παρμεζάνα, το σκόρδο και τις ντομάτες και ψήστε μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει τραγανή η κρούστα, για άλλα 10 λεπτά. Γαρνίρετε με βασιλικό και περιχύστε με το βαλσάμικο.

Fun tip: Χρησιμοποιήστε πολύχρωμα λαχανικά που τρώει το παιδί – ή που θέλετε να δοκιμάσει – για να διακοσμήσετε τις πίτσες σας.

2. Κρέπες από κόκκινες φακές

Αυτές οι κρέπες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη.

Υλικά

  • 175 γρ. κόκκινες φακές ξεφλουδισμένες
  • 400 ml νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ σε σκόνη (ή καρύκευμα της επιλογής σας)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένετε τις φακές μέχρι να τρέξει καθαρό το νερό. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και έξι ή επτά πλύσεις. Στραγγίζετε και μεταφέρετε τις πλυμένες φακές σε ένα μπλέντερ. Προσθέστε το νερό, το κάρυ και το αλάτι και μουλιάστε για 1 ώρα. Μόλις μουλιάσουν, χτυπήστε ελαφρά, ώστε να δημιουργηθεί ένα λείο και κρεμώδες μείγμα.

Αλείψτε ελαφρά ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι με λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο και ανάψτε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε μισή κουταλιά από το μείγμα και απλώστε σε ένα δίσκο 10 εκ.-12 εκ. χρησιμοποιώντας τον πάτο της κουτάλας. Ψήστε στο τηγάνι μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια και ο πάτος να ροδίσει ελαφρά, 1 με 2 λεπτά. Στη συνέχεια αναποδογυρίστε και μαγειρέψτε για άλλα 1-2 λεπτά. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.

Μπορείτε να διατηρήσετε τις κρέπες ζεστές, τοποθετώντας τη μία πάνω στην άλλη σε ένα πιάτο και σκεπάζοντάς τες με μια πετσέτα. Μπορείτε να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες και να τις ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 15 έως 20 δευτερόλεπτα.

Fun tip: Μπορείτε να τις διπλώσετε ή να τις κόψετε σε ότι σχήματα θέλετε. Διακοσμήστε με φρούτα και λαχανικά.

3. Σοκολατάκια με κάσιους

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιους ξηρούς καρπούς θέλετε.

Υλικά

  • 1 κούπα ψητά, ανάλατα κάσιους
  • 170γρ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας
  • 1 πρέζα αλάτι σε νιφάδες

Εκτέλεση

Σε μικρές φόρμες ή σε ταψάκι για cupcakes, τοποθετήστε τα κάσιους. Βάλτε τέσσερα κάσιους σε κάθε φόρμα Σε ένα μπολάκι βάλτε τη σοκολάτα την οποία έχετε κόψει σε κομμάτια και ζεστάνετε την στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό. Ανακατέψτε και ζεστάνετε ξανά, μέχρι να λιώσουν όλα τα κομμάτια.

Πάνω από τα κάσιους βάλτε μια κουταλιά του γλυκού από τη λιωμένη κουβερτούρα και από πάνω βάλτε λίγες νυφάδες αλατιού. Τοποθετήστε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθούν τα σοκολατάκια.

Fun tip: Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με τριμμένη καρύδα, μπισκότο ή πορτοκάλι. Ταιριάζουν τέλεια και με γιαούρτι.