Ψητά λαχανικά στη σχάρα

Τα διαφορετικά χρώματα, οι υφές και οι γεύσεις του κάθε ψητού λαχανικού συνοδεύουν άψογα οτιδήποτε άλλο ψήσουμε, αν και είναι εξίσου απολαυστικά μόνα τους ή ως πρωταγωνιστές σε χορταστικά χορτοφαγικά σάντουιτς.
29 Οκτωβρίου 2024 | 08:00

Όλα τα λαχανικά μπορούν να ψηθούν στη σχάρα, κάποια ίσως να θέλουν μια πιο ιδιαίτερη προετοιμασία, αλλά τα βασικά που γίνονται εύκολα και γρήγορα είναι τα εξής:

  • Μανιτάρια
  • Κολοκυθάκια
  • Μελιτζάνες
  • Ντομάτες
  • Κρεμμύδια
  • Πατάτες
  • Γλυκοπατάτες
  • Πιπεριές
  • Σπαράγγια
  • Καλαμπόκια

Η προετοιμασία

Κατ’ αρχάς πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα λαχανικά και, ανάλογα με το είδος τους, επιλέγουμε σε τι μορφή θα τα ψήσουμε.

Μπορούμε να τα αφήσουμε ολόκληρα, να τα κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια ή φέτες ή να τα περάσουμε σε σούβλες ώστε να ελέγχουμε καλύτερα το ψήσιμό τους και να τα γυρίζουμε εύκολα πάνω στην πλάκα ή τη σχάρα.

Αποφεύγουμε το πολύ αλάτι

Το αλάτι αφυδατώνει οπότε καλό είναι να μην το προσθέτουμε στα λαχανικά πριν από το ψήσιμο, για να μη στεγνώσουν.

Είναι προτιμότερο να τα καρυκεύσουμε ελαφριά και το βασικό αλατοπίπερο να μπει στο τέλος με λίγο λάδι, ξίδι ή λεμόνι, ώστε να το απορροφήσουν καλύτερα και να έχουν σωστή υφή.

Η προετοιμασία της σχάρας

Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίσουμε καλά τη σχάρα πριν τη χρησιμοποιήσουμε και να την αλείψουμε με λίγο λάδι.

Έτσι δεν χρειάζεται να λαδώνουμε πολύ τα λαχανικά για να μην κολλήσουν.

Αν πρόκειται να ψήσουμε λαχανικά μικρά σε μέγεθος ή κομμένα πιο μικρά, θα εξυπηρετούσε καλύτερα μια πλάκα.

Φροντίζουμε πάντα να διατηρούμε τη θερμοκρασία μέτρια για να μην καίγονται εξωτερικά και μένουν άψητα εσωτερικά.

Ποια ψήνονται ολόκληρα

Υπάρχουν πολλά λαχανικά που μπορούν να ψηθούν ολόκληρα ή ακόμη και με τη φλούδα τους, είτε απευθείας στη φωτιά είτε τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο.

Τέτοια είναι οι ρίζες και οι βολβοί, όπως οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες, τα ξερά κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα παντζάρια.

Αυτά μπορούμε απλά και εύκολα να τα τυλίξουμε όπως είναι με τη φλούδα τους (την οποία έχουμε τρίψει προηγουμένως για να φύγει το χώμα) με αλουμινόχαρτο και να τα χώσουμε μέσα στη ζεστή στάχτη.

Άλλα δημοφιλή λαχανικά που ψήνονται ολόκληρα είναι οι μελιτζάνες, οι ντομάτες, οι διάφορες πιπεριές, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα καλαμπόκια, τα σπαράγγια και τα μανιτάρια.

Προσοχή όμως! Αυτά που ψήνονται με τη φλούδα, πρέπει πρώτα να τρυπιούνται με ένα πιρούνι ή οδοντογλυφίδα για να μη «σκάσουν» κατά τη διαδικασία.

Ποια μπαίνουν κομμένα στη σχάρα

Τέτοια λαχανικά είναι τα κολοκύθια, οι μελιτζάνες, που κομμένες έχουν τελείως άλλο αποτέλεσμα, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές κ.ά.

Φροντίζουμε να τα κόβουμε σε χοντρές ή μακρόστενες φέτες με μεγάλη επιφάνεια ώστε να σχηματιστούν ωραία πάνω τους οι γραμμές της σχάρας και να μην καούν.

Για παράδειγμα, μια πιπεριά μπορούμε να την κόψουμε στα τέσσερα ή στη μέση και να την ψήσουμε αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους της.

Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με το ξερό κρεμμύδι αφού το ξεφλουδίσουμε.

Τα μανιτάρια

Είναι ό,τι πιο εύκολο για σχάρα αφού συνήθως δεν χρειάζονται ούτε κόψιμο, εκτός αν είναι πολύ μεγάλα.

Αποφεύγουμε να τα πλένουμε με νερό για να μην κρατήσουν υγρά και προτιμάμε να τα σκουπίζουμε με νωπό πανάκι ή ειδικό βουρτσάκι ώστε να αφαιρέσουμε ό,τι χώμα υπάρχει πάνω τους.

Οι μελιτζάνες

Όταν τις ψήνουμε ολόκληρες, δεν έχουν καμία δυσκολία. Διαφορετικά απαιτούν μια προεργασία.

Τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 2 εκ. και τις μουλιάζουμε σε χλιαρό αλατόνερο για 30-60 λεπτά.

Στη συνέχεια, τις σουρώνουμε και τις πιέζουμε με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν καλά.

Τις ψήνουμε σε σχάρα για περίπου 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά.

Οι ντομάτες

Ψήνονται είτε ολόκληρες είτε κομμένες.

Οι ολόκληρες είναι εύκολες και δεν χρειάζονται πολύ χρόνο στη σχάρα γιατί θα λιώσουν.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, επιλέγουμε σφιχτές και μικρές σε μέγεθος.

Για ντομάτες κομμένες σε φέτες (φροντίζουμε να είναι χοντρές) ή ολόκληρα ντοματίνια, προτιμούμε την πλάκα στο ψήσιμο.

Τα γεμιστά

Λαχανικά όπως οι πιπεριές βολεύουν πολύ για σχάρα και με λίγη φαντασία κάνουμε θαύματα!

Μια τέλεια ιδέα είναι να τις ψήσουμε γεμιστές.

Είτε πρόκειται για γλυκές είτε για καυτερές, τις γεμίζουμε με μια κρέμα τυριού, με κομματάκια φέτας ή άλλου τυριού και τις ψήνουμε ολόκληρες.

Φυλλώδη λαχανικά και χόρτα

Είναι η μεγάλη έκπληξη στα κάρβουνα και κερδίζουν όλο και περισσότερους θαυμαστές.

Μια εύκολη περίπτωση είναι το μαρούλι, το οποίο κόβουμε απλά στη μέση κατά μήκος και το ψήνουμε ολόκληρο.

Το ίδιο ισχύει και για το λάχανο.

Άλλα φυλλώδη λαχανικά ή χόρτα, όπως τα σέσκουλα ή τα βλίτα που είναι και πιο ευαίσθητα, μπορούμε να τα μπλανσάρουμε λίγο, να τα στεγνώσουμε καλά και να τα τελειώσουμε στα κάρβουνα για να πάρουν ωραία γεύση και καπνιστό άρωμα.

Η μαρινάδα

Αντίθετα με τα κρέατα, τα λαχανικά δεν χρειάζονται ιδιαίτερο μαρινάρισμα.

Προτιμότερο είναι να τα ψήσουμε όπως είναι ή απλά αλειμμένα με λίγο λάδι αν υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν στη σχάρα, και, αφού ψηθούν, να τα περιχύσουμε με ένα ωραίο λαδολέμονο, λαδόξιδο ή όποιο άλλο ντρέσινγκ μάς αρέσει και, φυσικά, να τα πασπαλίσουμε με φρέσκα μυρωδικά ή μπαχαρικά!

Πώς τα σερβίρουμε

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι σερβιρίσματος για τα ψητά λαχανικά.

Τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε χορτοφαγικά σουβλάκια, περνώντας τα σε μικρές μεταλλικές σούβλες ή απλά καλαμάκια.

Εναλλακτικά τα προσθέτουμε κομμένα σε ζυμαρικά, σαλάτες ή ομελέτες, γαρνίρουμε με αυτά λαχταριστές μπρουσκέτες, τα συνδυάζουμε με κάποιο ωραίο τυρί, όπως ένα μανούρι ή μια ξινομυζήθρα, τα ανακατεύουμε με ρύζι για να κάνουμε ένα ωραίο πιλάφι ή με κάποιο όσπριο, όπως φακές και ρεβίθια, ή απλά τα σερβίρουμε ως συνοδευτικό κάποιου κρέατος ή ψαριού.

Ψητά φρέσκα κρεμμυδάκια με ανθό αλατιού

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄ Χρόνος ψησίματος: 8΄ Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 4 μερίδες

12-15 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

Ανθός αλατιού

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε το barbecue ώστε να είναι ζεστό.

Πλένουμε τα κρεμμύδια και τα στεγνώνουμε πολύ καλά.

Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα πυρέξ και τα αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο.

Τα τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στη ζεστή σχάρα και τα ψήνουμε για περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανθό αλάτι και σερβίρουμε.

Από το περιοδικό «Ελληνική Κουζίνα».

 

 

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version