Υλικά
- 800 γρ. μπρόκολο σε φουντίτσες
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 3 κ.σ. γαλέτα
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ
- 170 γρ. βούτυρο
- 90 γρ. αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- ½ κ.γ. σκόνη μουστάρδας (προαιρετικά)
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ατμίζουμε ή ζεματίζουμε το μπρόκολο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, για περίπου 5-6 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά να στεγνώσει, διατηρώντας το ζεστό.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το μοσχοκάρυδο, τη σκόνη μουστάρδας και τη δάφνη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε.
- Στο μεταξύ, λιώνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα να καβουρντιστεί ελαφρώς και να σχηματιστεί μια λεία πάστα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Μόλις πάρει όλο το γάλα και δέσει η κρέμα (πρέπει να είναι λεία και όχι υπερβολικά σφιχτή), την αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Αραδιάζουμε τις φουντίτσες του μπρόκολου σε ένα πυρέξ, τη μια δίπλα στην άλλη, και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού. Ανακατεύουμε τη γαλέτα με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και λίγο πιπέρι και πασπαλίζουμε με το μείγμα την επιφάνεια του φαγητού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει το μπρόκολο.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ