Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Πώς προάγει ο θηλασμός την υγεία των πνευμόνων του μωρού;

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου 2024), ας δούμε τι αποκαλύπτει νέα μελέτη ως προς ένα από τα πολλά οφέλη του.
Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
1 Νοεμβρίου 2024 | 08:00

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού εορτάζεται στη χώρα μας κάθε χρόνο στις 1-7 Νοέμβριου και είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τα οφέλη του θηλασμού για μαμά και μωρό. Πρόσφατα μάλιστα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά και NYU Langone Health στην Νέα Υόρκη, αποκάλυψαν πως το μητρικό γάλα ρυθμίζει το μικροβίωμα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του βρέφους. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του παιδιού να αναπτύξει άσθμα.

Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι ο θηλασμός πέραν των τριών μηνών υποστηρίζει τη σταδιακή ωρίμανση του μικροβιώματος στο πεπτικό σύστημα του βρέφους και τη ρινική κοιλότητα, το άνω μέρος της αναπνευστικής οδού. Αντίθετα, η διακοπή του θηλασμού νωρίτερα, διαταράσσει τον ρυθμό ανάπτυξης του μικροβιώματος και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος προσχολικής ηλικίας.

Διαβάστε επίσης: Θηλασμός: Μια μαγική στιγμή για μαμά και μωρό

«Ακριβώς όπως ο βηματοδότης ρυθμίζει τον ρυθμό της καρδιάς, ο θηλασμός καθορίζει τον ρυθμό και τη σειρά για τον μικροβιακό αποικισμό στο έντερο και τη ρινική κοιλότητα του βρέφους, διασφαλίζοντας ότι αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα με υγιή τρόπο», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Άλλο ένα βασικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι το βακτηριακό είδος που ονομάζεται Ruminococcus gnavus εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα στο έντερο των μωρών που απογαλακτίστηκαν σύντομα σε σχέση με εκείνα που θήλαζαν αποκλειστικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το βακτήριο αυτό είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στην παραγωγή μορίων που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και στο σχηματισμό και διάσπαση του αμινοξέος τρυπτοφάνη. Τόσο η τρυπτοφάνη όσο και οι μεταβολίτες της έχουν συνδεθεί με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος σε προηγούμενες έρευνες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου άσθματος. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι πέρα ​​από την καλή πέψη, το μικροβίωμα ενός βρέφους παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Νέα έρευνα

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, παρακολούθησε τη ροή των μικροβίων κατά το πρώτο έτος της ζωής των παιδιών, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με το θηλασμό και τη σύνθεση του γάλακτος των μητέρων. Όλα τα παιδιά και οι μητέρες συμμετείχαν στη μελέτη CHILD Cohort, ένα μακροπρόθεσμο ερευνητικό πρόγραμμα που μελετούσε τα ίδια 3.500 παιδιά από τον Καναδά σε διαφορετικά στάδια της ζωής, από τη μήτρα μέχρι την εφηβεία.

Τα δεδομένα από τη μελέτη CHILD Cohort έδωσαν τη δυνατότητα στους ερευνητές να διαχωρίσουν τον αντίκτυπο του θηλασμού στο μικροβίωμα ενός βρέφους από μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων. Ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν τέτοιοι παράγοντες, διαπιστώθηκε ότι η διάρκεια του θηλασμού παρέμεινε καθοριστικός παράγοντας για τη μικροβιακή σύνθεση στον οργανισμό του παιδιού με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που προέβλεπε με ακρίβεια το άσθμα χρόνια νωρίτερα. Τέλος, δημιούργησαν ένα στατιστικό μοντέλο, το οποίο έδειξε ότι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο άσθματος είναι η διαμόρφωση του μικροβιώματος του βρέφους.

«Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη βαθιά προστατευτική επίδραση του θηλασμού στο μικροβίωμα του βρέφους και τον ουσιαστικό ρόλο του στην υποστήριξη της αναπνευστικής του υγείας. Με περαιτέρω έρευνα, τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη στρατηγικών για την πρόληψη του άσθματος σε παιδιά που δεν μπορούν να θηλάσουν για τουλάχιστον τρεις μήνες», τόνισαν οι επιστήμονες.

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version