Υλικά
- 6 χωριάτικα φύλλα (ή 2 παραδοσιακά χοντρά φύλλα)
- 1/3 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο για τα φύλλα
- Λίγο νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου (ή φρέσκια μυζήθρα, ή ανθότυρο, ή μείξη νησιωτικών τυριών: μανούρα χλωρή, ξινομυζήθρα, μυζήθρα φρέσκια, σούρωμα φρέσκο)
- 3-4 αβγά
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα πράσινα φύλλα τους) ψιλοκομμένα
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 φωλιές ψιλό φιδέ σπασμένο
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- Λίγο ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Λιώνουμε σε ένα μπολ με το πιρούνι την τυροβολιά και τα υπόλοιπα τυριά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, το φιδέ και τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα).
- Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με το λάδι και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση.
- Σε λαδωμένο ρηχό ταψί 40 εκ. για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά τρία φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
- Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω στη γέμιση. Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία στρώνουμε τσαλακωμένα και ραντισμένα με ελαιόλαδο.
- Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε επιφανειακά. Την περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη ραντίζουμε με ελάχιστο νερό.
- Ψήνουμε την κρεμμυδόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω), για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει. Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, στο τελευταίο 20λεπτο, ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση.
- Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά της, ώστε το φύλλο να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Μυστικό
Τα κρεμμύδια απελευθερώνουν αρκετά υγρά κατά το μαγείρεμα. Βεβαιωθείτε ότι έχουν στραγγίξει καλά πριν τα χρησιμοποιήσειτε στη γέμιση, ώστε η πίτα να μην βγει νερουλή. Αν χρειαστεί, μπορείτε να τα αφήσετε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι για μερικά λεπτά.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ