Η αποστολή των γονιών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Απαιτεί χρόνο και αφιέρωση. Ωστόσο, η διαδικασία πλάθεται και όσο μεγαλώνει το παιδί, βασισμένη στις εξατομικευμένες ανάγκες του. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τέσσερα στοιχεία που συνοψίζουν την καλή ανατροφή των παιδιών. Όλα τα παιδιά χρειάζονται ζεστασιά και όρια για να μεγαλώσουν σωστά και ολοκληρωμένα.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ανάγκη από μια ισορροπία σε όλες τις πτυχές ανάπτυξης του παιδιού και πάντα η ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο. Μελετήστε κάποιους από τους παρακάτω τρόπους και υιοθετήστε τους για να μεγαλώσετε πιο ομαλά τα παιδιά σας.

Κρατήστε τη σχέση σε προτεραιότητα

Επενδύστε στην αγάπη για το παιδί και σε μια σχέση μαζί του, η οποία θα δομηθεί πάνω σε αυτήν, ακόμα κι αν υπάρχουν διαφωνίες και διαφορές. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να θυμώσει. Εσείς πρέπει να το καθοδηγήσετε σωστά και με αγάπη για να βελτιωθεί. Φανταστείτε τα παιδιά σας ως μελλοντικούς ενήλικες να απαντούν στο ερώτημα, πώς ήταν οι γονείς τους… και από εκεί ξεκινήστε να αναδιαμορφώνετε το μεγάλωμα και την ανατροφή τους.

Διαβάστε επίσης:Πιο συνεργάσιμο παιδί μέσα σε λίγες μόνο μέρες

Δείτε πραγματικά ποιο είναι το παιδί σας

Θα πρέπει να απαλλαγείτε από όσα εσείς θα θέλατε να δείτε στο παιδί σας. Οι δικοί σας στόχοι είναι κάτι τελείως ξεχωριστό. Φροντίστε να ανακαλύψετε τι το ενθουσιάζει ή τι το ενοχλεί. Αν τα παιδιά νιώθουν ότι γίνονται αποδεκτά γι’ αυτό που είναι από τους γονείς του, καλλιεργούν την αυτονομία και την αυτοπεποίθησή τους, ενώ εξελίσσονται σε δημιουργικούς, τολμηρούς και ανεξάρτητους ενήλικες.

Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας

Να βλέπετε τη γενικότερη συμπεριφορά σας απέναντι στα παιδιά και όχι κάποιες στιγμές που μπορεί να γίνεστε περισσότερο αυταρχικοί ή επιτρεπτικοί.

Μην παραμερίζετε τις δικές σας ανάγκες

Στη σύγχρονη εποχή, οι γονείς είναι αγχωμένοι με πάρα πολλά πράγματα, από την οικονομική ανασφάλεια μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το άγχος όμως αυτό οδηγεί σε πίεση που μεταφέρεται και στον τρόπο που ανατρέφετε τα παιδιά σας. Καλό είναι όταν σας κυριεύει η ανησυχία, να παίρνετε μια απόσταση. Κάντε μια βόλτα, κάντε γυμναστική, βρεθείτε με ένα φίλο, ώστε να ηρεμήσει το μυαλό σας και να μην επιβαρύνετε άδικα το παιδί.

Δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο για σωστούς γονείς και σίγουρα θα γίνουν λάθη. Καλό είναι να τα αναγνωρίζετε, να τα διορθώνετε και να προχωράτε διατηρώντας μια ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά. Αυτό θα σας οδηγήσει στο να αφουγκράζεστε καλύτερα τις ανάγκες τους.