Πριν πάρετε στο παιδί σας ένα smartphone αναρωτηθείτε:

  • Είναι καλά προετοιμασμένο;
  • Είναι εξοικειωμένο με τα οφέλη και τους κινδύνους της χρήσης ενός smartphone;
  • Γνωρίζει πώς να εξαλείψει ή τουλάχιστον να μειώσει τον κίνδυνο που παρουσιάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
  • Έχει κριτική σκέψη;

Αν όχι, ίσως θα πρέπει να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα προτού αφήσουμε τα παιδιά μας να χρησιμοποιήσουν ένα smartphone μόνα τους.

Πριν ένα παιδί αποκτήσει το πρώτο του κινητό, είναι σημαντικό να μπορεί να διαχωρίζει το συγκεκριμένο από το αφηρημένο. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στην ηλικία των 10 ή 11 ετών. Τότε αρχίζει να κατανοεί αφηρημένες έννοιες ή να γνωρίζει ότι οι πράξεις του έχουν συνέπειες.

Eρωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο παιδί σας προτού του πάρετε κινητό

Πώς θα ξεκινήστε τη συζήτηση:

  • Γιατί θες κινητό;
  • Καταλαβαίνεις τους κανόνες και τα όρια που έχει η οικογένειά μας και το σχολείο σου για τη χρήση του κινητού;
  • Τι πιστεύεις ότι μας ανησυχεί σχετικά με το κινητό;
  • Τι θα κάνεις αν χάσεις ή σπάσεις το τηλέφωνό σου;

Δώστε το καλό παράδειγμα

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η υπερβολική χρήση του smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι επιβλαβής τόσο για έναν ενήλικα όσο και για ένα παιδί.

Είναι σημαντικό το παιδί να μην σας βλέπει συνεχώς στο τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή, καθώς είναι πιθανό να του περάσετε το λάθος μήνυμα.

Εάν τύχει και πρέπει να ασχοληθείτε με το κινητό σας, εξηγήστε του περί τίνος πρόκειται και φροντίστε να επαναφέρετε την προσοχή σας σε αυτό όσο το δυνατόν συντομότερο.

Μπορείτε, παράλληλα, να δοκιμάσετε να ορίσετε ένα σταθερό πρόγραμμα για να τελειώνετε τις υποχρεώσεις σας από νωρίς και να έχετε λίγο χρόνο μόνο για εσάς και το παιδί. Στην τελική αυτό που πραγματικά παίζει ρόλο στην ανατροφή των παιδιών είναι το κινητό τηλέφωνο να μην παρεμβαίνει στον οικογενειακό χρόνο.

Με απλά λόγια, αν δεν αφιερώνετε επαρκή χρόνο στα παιδιά σας γιατί ασχολείστε με το κινητό σας, η σύνδεση μεταξύ σας, όπως είναι φυσικό, βλάπτεται. Από την άλλη, οι γονείς που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα με μέτρο, ενώ ξεχωρίζουν τον ποιοτικό χρόνο που περνούν με τα παιδιά τους, δεν έχουν αισθανθεί και παρατηρήσει κάποια αλλαγή στα παιδιά και τη σχέση τους.