Το εξαιρετικά επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα, περιέχει συντηρητικά που αλληλεπιδρούν με ουσίες στο εσωτερικό του εντέρου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων. Η κατανάλωση περισσότερων από 70 γραμμάρια κόκκινου κρέατος στη διατροφή μας την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 5%, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (National Health Service – NHS) συνιστά γενικά να καταναλώνουμε όχι περισσότερες από δύο μερίδες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.
Η Δρ Φεντερίκα Αμάτι, επιστήμονας στο Imperial College του Λονδίνου, προέτρεψε τους γονείς να μην φοβούνται τους υδατάνθρακες. «Οι υδατάνθρακες είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. Τροφοδοτούν την ανάπτυξή τους και τη δραστηριότητά τους καθώς μετατρέπονται γρήγορα σε ενέργεια από το σώμα», εξήγησε η ίδια.
Διαβάστε επίσης: Νέα έρευνα: Το φαγητό που δεν πρέπει να τρώνε τα παιδιά μέχρι να κλείσουν τα 2
Άλλοι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι υδατάνθρακες είναι στην πραγματικότητα «η προτιμώμενη πηγή καυσίμου του εγκεφάλου μας». Προειδοποιούν επίσης τους γονείς να μην επιλέγουν προϊόντα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.
Η Δρ Αμάτι τόνισε ότι κατά μέσο όρο, τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτίθενται σε 15 δισεκατομμύρια διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού ετησίως. «Ζούμε σε έναν κόσμο αυτή τη στιγμή όπου τα παιδιά συνηθίζουν περισσότερο να ανοίγουν ένα πακέτο πατατάκια παρά να ξεφλουδίζουν μια μπανάνα», είπε.
«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν συστατικά που δεν χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια στην οικιακή κουζίνα, όπως χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες. Αυτές συμβάλλουν στη βελτίωση της υφής, της εμφάνισης και της διάρκειας ζωής των τροφίμων, όμως μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου και να προκαλέσουν φλεγμονή. Η αυξημένη φλεγμονή στο έντερο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και αυτοάνοσων νοσημάτων», κατέληξε η ίδια.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή του παιδιού;
Πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού, τη διάσπαση της τροφής σε ενέργεια, την καταπολέμηση των μολύνσεων και τη μεταφορά οξυγόνου.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη:
- Ψάρι
- Αυγά
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Πουλερικά
- Ξηροί καρποί
- Όσπρια
Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες είναι, όπως είπαμε, η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας και βοηθούν το σώμα του παιδιού να χρησιμοποιεί το λίπος και τις πρωτεΐνες για την οικοδόμηση και επισκευή των ιστών. Οι υδατάνθρακες διατίθενται σε διάφορες μορφές (σάκχαρα, άμυλα και φυτικές ίνες), αλλά τα παιδιά πρέπει να τρώνε περισσότερο από τα άμυλα και τις φυτικές ίνες και λιγότερο από τη ζάχαρη.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες:
- Ζυμαρικά
- Ρύζι
- Ψωμί
- Δημητριακά
- Πατάτες
*Προτιμούμε προϊόντα ολικής άλεσης
Λιπαρά
Τα λιπαρά είναι μια καλή πηγή ενέργειας για τα παιδιά και αποθηκεύονται εύκολα στο παιδικό σώμα. Είναι επίσης απαραίτητα ώστε το σώμα να χρησιμοποιήσει σωστά ορισμένα από τα άλλα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά:
- Ελαιόλαδο
- Ξηροί καρποί
- Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα
- Κρέας
- Λιπαρά ψάρια
Φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ παράλληλα μπορούν να παίξουν ρόλο στην αποτροπή πιθανών καρδιακών παθήσεων μετέπειτα στη ζωή.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες:
- Φακές
- Ξηροί καρποί
- Φρούτα
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Ρεβύθια
- Κόκκινα φασόλια
- Σπόροι
- Φρούτα
Ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια του παιδιού, για την πήξη του αίματος και για τη λειτουργία των νεύρων, των μυών και της καρδιάς.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο:
- Γιαούρτι
- Κρόκοι αυγών
- Γάλα
- Τυριά
- Γιαούρτι
- Μπρόκολο
- Σπανάκι
Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος ώστε το παιδί να έχει υγιές αίμα που μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα σε όλο το σώμα του.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο:
- Συκώτι
- Κόκκινο κρέας
- Πουλερικά
- Δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο
- Τρόφιμα ολικής άλεσης
- Όσπρια
- Ξηροί καρποί
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες, για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό: διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζει τις φλεγμονές, βελτιώνει την υγεία του δέρματος, προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς και προστατεύει από τις συνέπειες των βαρέων μετάλλων.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C:
- Ακτινίδια
- Πορτοκάλια
- Λεμόνια
- Μήλα
- Μούρα
- Καρότα
- Σπανάκι
- Μωβ λάχανο
- Σπαράγγια
- Μπρόκολο
- Κουνουπίδι
- Κόκκινες πιπεριές
- Καλαμπόκι
- Αγκινάρες
Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ, πέρα από απαραίτητο για τις εγκύους, είναι επίσης πολύ σημαντικό για τα παιδιά μας. Το φυλλικό οξύ, μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των παιδικών κυττάρων και η έλλειψη σε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ:
- Φακές
- Σπαρράγια
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Ρεβύθια
- Σπανάκι
- Μαύρα φασόλια
- Λαχανάκια Βρυξελλών
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς σε παιδιά και ενήλικες. Βοηθά στην ανάπτυξη, βοηθά τα μάτια να προσαρμόζονται σε αμυδρό και έντονο φωτισμό, διατηρεί το δέρμα υγιές και λειτουργεί προλαμβάνοντας τη μόλυνση.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α:
- Καρότα
- Μπρόκολο
- Γλυκοπατάτες
- Σπανάκι
- Λάχανο
- Κρόκοι αυγών
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο για όποιες απορίες ή ανησυχίες μπορεί να έχουμε σχετικά με την κατάσταση της υγείας και της διατροφής του παιδιού μας.
Fast food: Μαγειρεύουμε τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών αλλιώς…
Σπιτικό σουβλάκι
Αν έχει περισσέψει κοτόπουλο ή χοιρινό από το μεσημέρι, κόψτε το σε μικρά κομματάκια και βάλτε το σε μια τορτίγια ή μια αλάδωτη πίτα. Προσθέστε φέτες ντομάτας, μαρούλι ή άλλα λαχανικά της επιλογής σας. Φτιάξτε μια νόστιμη σος από γιαούρτι και μουστάρδα ή σπιτικό τζατζίκι. Θα προτείναμε να μην προσθέσετε πατάτες, αν όμως είστε από αυτούς που δεν μπορούν να αντισταθούν σας έχουμε τη λύση: πατάτες στο air fryer!
Χειροποίητη πίτσα
Θα χρειαστείτε μια τορτίγια των 40 γραμμαρίων. Στη συνέχεια:
- Αλείψτε την με λίγη σπιτική σάλτσα ντομάτας.
- Έπειτα, προσθέστε 30 γρ. τυρί light σε φέτες ή τριμμένο, 20 γρ. γαλοπούλα ή προσούτο.
- Ολοκληρώστε τη συνταγή βάζοντας ροδέλες λαχανικών, όπως πιπεριά, ντομάτα, μανιτάρια και ροδέλες ελιάς.
- Βάλτε την στο φούρνο για 20 λεπτά και είναι πανέτοιμη!
Σπιτικά burgers
Αγοράστε τα δικά σας ψωμάκια burger στο σπίτι και να βάλετε μέσα:
- Ένα μπιφτέκι μοσχαρίσιο ή ακόμα καλύτερα κοτόπουλο.
- Μια επιπλέον πινελιά νοστιμιάς με λίγη κέτσαπ, ροδέλες ντομάτας, μαρούλι ή και ελαφρώς καραμελωμένα κρεμμύδια.