Από smartphone μέχρι tablet, τηλεοράσεις μέχρι κονσόλες παιχνιδιών, τα παιδιά μεγαλώνουν με τα μάτια τους κολλημένα σε οθόνες. Αυτό εν μέρει μπορεί να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα, αλλά κατά βάση φαίνεται ότι εμποδίζει τα παιδιά να μιλήσουν σωστά.

Ειδικότερα, μια νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Tartu στην Εσθονία διαπιστώνει ότι η συνεχής ενασχόληση των παιδιών με τις οθόνες καταστρέφει την ικανότητά τους να επικοινωνούν με άλλους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τακτική χρήση της οθόνης τόσο από τους γονείς όσο και από παιδιά συνδέεται με την επιδείνωση των γλωσσικών δεξιοτήτων μεταξύ των παιδιών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε εσθονικές οικογένειες με παιδιά δυόμισι έως τεσσάρων ετών. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι ο υψηλότερος συνολικός χρόνος οθόνης για τα παιδιά συμβάλλει σε φτωχότερο λεξιλόγιο και λιγότερες γραμματικές δεξιότητες. Ειδικότερα, καμία από τις δραστηριότητες που βασίζονται στην οθόνη στις οποίες συμμετείχαν τα παιδιά ή οι γονείς, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης οθονών σε συνδυασμό με το χρόνο κοινωνικοποίησης, δεν είχε θετικό αντίκτυπο στις γλωσσικές δεξιότητες. Εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο με τα βιντεοπαιχνίδια, των οποίων ο αντίκτυπος ήταν πολύ μεγάλος σε σχέση με τις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών.

Διαβάστε επίσης: Πότε θα είναι έτοιμο το παιδί για smartphone;

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρότυπα χρήσης της οθόνης των παιδιών εμφάνιζαν ομοιότητες με τα αντίστοιχα πρότυπα των γονιών τους. Οπότε, φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι να δίνετε στα παιδιά σας το καλό παράδειγμα. Οι ερευνητές, μάλιστα, τονίζουν τη σημασία των καθημερινών αλληλεπιδράσεων των παιδιών με τους ενήλικες στην πρώιμη γλωσσική τους ανάπτυξη.

Οθόνες: Εξετάστε και αναδιαμορφώστε τις συνήθειές σας στο σπίτι

Ειδικότερα, οι ερευνητές αναφέρουν για τρία διαφορετικά προφίλ χρήσης της οθόνης. Χαμηλό, μέτριο και υψηλό. Τα παιδιά που προέρχονταν από οικογένειες, οι οποίες ανέφεραν χαμηλή χρήση οθόνης έτειναν να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες λεξιλογίου και γραμματικής σε σύγκριση με εκείνα που μεγαλώνουν σε οικογένειες υψηλής χρήσης.

Αυτό αποτελεί και μια αφορμή για να εξετάσετε τις συνήθειές σας ως γονείς και ως οικογένεια σχετικά με τον χρόνο που αφιερώνετε καθημερινά στις οθόνες. Με βάση τα ερευνητικά δεδομένα, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, η καθημερινή δυαδική, πρόσωπο με πρόσωπο και λεκτική αλληλεπίδραση γονέα-παιδιού είναι ο πιο σπουδαίος παράγοντας για τη γλωσσική του ανάπτυξη. Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης, αναπόφευκτα, αφαιρεί πολύτιμες ευκαιρίες μάθησης από τα παιδιά.

Ωστόσο, όταν τα παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα στην οθόνη, να έχετε στο νου σας ότι είναι προτιμότερο να ασχολούνται με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, διαδραστικές εφαρμογές. Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί είναι η ισορροπία.

Ξεκινήστε από τα να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε στην οθόνη τα Σαββατοκύριακα. Τότε που θα είστε κι εσείς πιο χαλαροί, μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο σε δημιουργικές δραστηριότητες και ελεύθερο παιχνίδι με τα παιδιά.