Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες
  • 2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
  • 3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 14 αποξηραμένα δαμάσκηνα απύρηνα
  • ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδας
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε το κοτόπουλο σε άφθονο αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε, κρατώντας το ζωμό του (θα χρειαστούμε 5-6 φλιτζ. για το ρύζι).
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ταψί. Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα δαμάσκηνα, μπόλικο πιπέρι και το ελαιόλαδο και το ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Λιώνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το λεμόνι και τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά.
  • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το κοτόπουλο. Απλώνουμε το ρύζι, σκορπάμε το υπόλοιπο βούτυρο και ακουμπάμε από πάνω το κοτόπουλο.
  • Περιχύνουμε με 3-4 φλιτζ. ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά ακόμα, να γίνει το ρύζι.

Συνταγή: ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ

Από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ