Οι νέες μαμάδες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες βόλτες, προτρέπει νέα έρευνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η εύρεση χρόνου για ήπια έως μέτρια άσκηση την εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων των νέων μητέρων που έχουν κατάθλιψη ή άγχος, επεσήμαναν οι ερευνητές.
Η κατάθλιψη και το άγχος μετά τον τοκετό, προκαλούνται συχνά από σημαντικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Μια τέτοια ψυχολογική κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσει σε μειωμένη αυτοφροντίδα και μειωμένη σύνδεση μεταξύ μητέρας και μωρού, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει, μεταξύ άλλων, τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, όπως εξηγούν οι επιστήμονες.
Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει ευτυχία για τα παιδιά;
Νέα έρευνα: Πόση ώρα άσκησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο;
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά, εξέτασαν 35 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 4.000 γυναίκες από 14 διαφορετικές χώρες. Όπως διαπίστωσαν, η γυμναστική για τουλάχιστον 80 λεπτά κάθε εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ή να ανακουφίσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και στρες σε όσες γυναίκες υποφέρουν.
Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι η εμπειρία του τοκετού, διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Ως εκ τούτου, τόσο η ποσότητα όσο και η μορφή της άσκησης θα πρέπει να εναρμονίζονται με την διαδικασία ανάρρωσης. Οι «ήπιοι» περίπατοι θα μπορούσαν να είναι ένας ιδανικός τρόπος επανεκκίνησης. Στη συνέχεια, κάθε γυναίκα μπορεί, συμβουλευόμενη τον γιατρό της, να αυξήσει την δραστηριότητα σε «μέτρια», όπως γρήγορο περπάτημα, στατική ποδηλασία, προπόνηση με αντιστάσεις ή αερόμπικ στο νερό, όταν είναι έτοιμη, σχολίασαν οι ίδιοι.
Η έναρξη της άσκησης μέσα σε 12 εβδομάδες μετά τη γέννηση συνδέθηκε με μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε σύγκριση με την έναρξή της αργότερα. Και όσο μεγαλύτερος ήταν ο όγκος της άσκησης τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, διαπίστωσε η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Sports Medicine.
Για να αποκομίσουν λοιπόν τα οφέλη της άσκησης, οι γυναίκες θα πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν τουλάχιστον 80 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση κάθε εβδομάδα και να είναι μέτρια δραστήριες, τουλάχιστον τέσσερις από τις επτά ημέρες της εβδομάδας.
Τι δήλωσαν οι επιστήμονες
Η επικεφαλής συγγραφέας, καθηγήτρια Μάρτζυ Ντέιβενπορτ, δήλωσε:
«Ενώ οι συστάσεις προτείνουν αναμονή για έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό πριν από την έναρξη της μέτριας έως έντονης έντασης άσκησης, η πρώιμη κινητοποίηση και η ενσωμάτωση ελαφριάς έντασης σωματικής δραστηριότητας όπως το ήπιο περπάτημα φαίνεται να μπορεί να διευκολύνει την ανάρρωση μετά τον τοκετό. Το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκηθείτε. Ο ιδανικός χρόνος έναρξης για την κάθε μαμά θα είναι φυσικά διαφορετικός, εξισορροπώντας την ανάγκη για ανάκαμψη από τον τοκετό με την ετοιμότητα της να αρχίσει να είναι σωματικά δραστήρια και να αποκομίσει τα οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία».