Υλικά για 2 μερίδες
- 1 φιλέτο σολομού (250-300 γρ.)
- Λίγο σουσάμι
- 20 γρ. σησαμέλαιο
- 50 γρ. σόγια σος
- 100 ml ζωμό κότας
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 200 γρ baby σπανάκι
- ½ μαρούλι
- 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
- 3 αβγά + 1 ασπράδι επιπλέον
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά το σησαμέλαιο και δίνουμε χρώμα στο σολομό από όλες τις πλευρές. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε με τη σόγια σος. Μεταφέρουμε το σολομό σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τον ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά περίπου.
- Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι που σοτάραμε το σολομό και στα υγρά που έχουν μείνει στο σκεύος το σπανάκι, το μαρούλι, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα του λεμονιού και το ζωμό και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αβγά –ολόκληρα και ασπράδι– με το χυμό λεμονιού, το κορν φλάουρ, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε στο μείγμα λίγο από το ζωμό του τηγανιού για να του ανεβάσουμε σταδιακά τη θερμοκρασία.
- Αποσύρουμε το τηγάνι με τα χόρτα από την εστία και αδειάζουμε μέσα το μείγμα των αβγών. Ανακατεύουμε προσεκτικά να πάει παντού η σάλτσα.
- Βγάζουμε το ψάρι από το φούρνο και το μεταφέρουμε στο μείγμα του τηγανιού να πάρει γεύση. Σερβίρουμε το σολομό φρικασέ πασπαλίζοντας με λίγο σουσάμι.
Συνταγή: ΤΙΜΟΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ
Από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ