Όπως ο καιρός άλλαξε απότομα, έτσι απότομα ίσως αποφασίσατε κι εσείς να προετοιμαστείτε από τώρα για τα Χριστούγεννα, ξεκινώντας φυσικά με το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Μπαίνοντας στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς, έχετε να κερδίσετε χαρά και γλυκά συναισθήματα νοσταλγίας.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί: «Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος, μας αρέσει να συνδεόμαστε με πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους και οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις προκαλούν αυτά τα έντονα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας». Χαρακτηριστικά, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Environmental Psychology, αποκάλυψε ότι η εξωτερική γιορτινή διακόσμηση στις γειτονιές, σηματοδοτεί  συναισθήματα φιλικότητας και σύνδεσης ανάμεσα στους ανθρώπους. Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα γιορτινά στολίδια για να επικοινωνήσουμε την ευχαρίστηση της κοινωνικότητας και της ενσωμάτωσης.

Διαβάστε επίσης: Νέα έρευνα: Πώς μια απλή βόλτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης

Η διακόσμηση για τα Χριστούγεννα τείνει επίσης να προκαλεί συναισθήματα νοσταλγίας

Ακόμα και να μην έχουμε παλιά στολίδια στις κούτες μας, ο στολισμός μπορεί να μας ταξιδέψει σε ζεστές στιγμές από τις οικογενειακές γιορτές και η επιστήμη υποστηρίζει ότι η νοσταλγία έχει οφέλη. Κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι, τονώνει την αυτοεκτίμησή τους και αυξάνει την αισιοδοξία.

Όταν αναπολούμε εκείνες τις αγαπημένες αναμνήσεις των διακοπών από την παιδική μας ηλικία, αναγεννάται η αίσθηση του ανήκειν και της χαράς. Έτσι, στολίζοντας νωρίς, μπορούμε να επεκτείνουμε χρονικά αυτή τη νοσταλγική, ευχάριστη εμπειρία. Επιπλέον, δημιουργούμε αναμνήσεις με την δική μας οικογένεια, στιγμές που θα ζουν για πάντα στις καρδιές των ενήλικων παιδιών μας αργότερα.

Στολίστε, ακόμα κι αν δεν είναι το καλύτερό σας…

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο ο πρώιμος στολισμός για τις γιορτές μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα είναι επειδή το να κάνετε τους χαρούμενους μπορεί, πραγματικά, να φτιάξει τη διάθεσή σας. Αυτή η ιδέα έχει τις ρίζες της στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ, αγγλικά: cognitive behavioral therapy, CBT), γνωστή και ως γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία – μια ψυχοκοινωνική πρακτική όπου οι θεραπευτές ενθαρρύνουν τους ασθενείς να «ενεργούν σαν να» αισθάνονται διαφορετικά, καθώς η αλλαγή της συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της συναισθηματικής κατάστασης.

Μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Psychological Bulletin, υποστηρίζει ότι το χαμόγελο – ακόμη και όταν δεν μας βγαίνει φυσικά –  μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι. Και η ενασχόληση με διασκεδαστικές δραστηριότητες όταν νιώθουμε πεσμένοι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology, μπορεί πραγματικά να μας κάνει πιο ευδιάθετους.