Η σκληρή κριτική και μια άκαμπτη θέση ως προς τους κανόνες, απαιτεί συμμόρφωση ενώ στερείται κατανόησης και εκτίμησης. Οι αδυναμίες του παιδιού αντιμετωπίζονται ως ελαττώματα και τα δυνατά του σημεία ως… εκπλήρωση του αναμενόμενου. Ένα τέτοιο ψυχρό στιλ ανατροφής, μπορεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες για τα παιδιά.

Τα παιδιά χρειάζονται τη γονική στοργή για να τροφοδοτηθεί η αγάπη για τον εαυτό τους, να διευκολυνθεί η ανεξαρτησία, να προαχθεί η υγιής ανάπτυξη και να υπάρξει το απαραίτητο αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης στην οικογένεια. Η εκτίμηση από τον γονέα, είναι ένα είδος συναισθηματικής πανοπλίας που προστατεύει το παιδί ψυχικά, εντός και εκτός σπιτιού. Χωρίς στοργή, το παιδί υποφέρει συναισθηματικά, καθώς του λείπουν οι δεξιότητες και οι ικανότητες να φροντίσει τον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης: 8 συμπεριφορές που μαρτυρούν το άγχος του παιδιού

Τα παιδιά που αντιμετωπίζονται ως ανάξια συχνά καταλήγουν να αισθάνονται ανάξια

Αυτή η αρνητική αυτο-αντίληψη μπορεί να αποδειχθεί ανθεκτική στην πάροδο του χρόνου και τις αλλαγές ακόμη και ενόψει της θετικής ανατροφοδότησης από άλλους. Επιπλέον, η σκληρή κριτική, ενθαρρύνει την ανάπτυξη χειριστικών συμπεριφορών. Κάποια παιδιά που την βιώνουν, καταλήγουν στην άσκηση εξουσίας πάνω στους γύρω τους, γίνονται οι λεγόμενοι «νταήδες» του σχολείου. Άλλα πάλι, γίνονται επιρρεπή σε συναισθηματικές εκρήξεις, χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία για τις αρνητικές συνέπειες.

Έλλειψη στοργής στην παιδική ηλικία σημαίνει…

Ελλείψεις στην αναγνώριση και τη διαχείριση των συναισθημάτων

Η έλλειψη προσοχής που συχνά συνοδεύει την έλλειψη στοργής αφήνει τα παιδιά απαίδευτα ως προς το πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο.

Κατ’ επέκταση, τα παιδιά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους και μπορεί ακόμη και να αισθάνονται άδεια μέσα τους.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα νήπια μαθαίνουν να ερμηνεύουν τα συναισθήματα κυρίως με λέξεις και χειρονομίες. Εάν δεν λάβουν την απαραίτητη στοργή, αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα που βιώνουν.

Ελλείψεις σε δεξιότητες

Τα παιδιά που έχουν μη στοργικούς γονείς έχουν κακή απόδοση σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής. Αυτά τα παιδιά τείνουν να παρουσιάζουν ελλείψεις στη γνώση, τις συναισθηματικές και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς στο μέλλον.

Έλλειψη αυτοεκτίμησης

Η έλλειψη στοργής στην παιδική ηλικία κάνει τη σχέση των παιδιών με τον εαυτό τους να είναι η πιο δύσκολη σχέση που θα έχουν στο μέλλον.

Τα προβλήματα αυτοεκτίμησης μπορεί να κάνουν τη ζωή μια συνεχή μάχη μεταξύ αυτού που τα παιδιά νιώθουν για τον εαυτό τους και αυτού που θέλουν πραγματικά να νιώσουν.

Έλλειψη εμπιστοσύνης στους άλλους ανθρώπους

Η έλλειψη στοργής στην παιδική ηλικία κάνει τα παιδιά να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν άλλους ανθρώπους. Μπορεί να ανησυχούν συνεχώς ότι τα άτομα που αγαπούν αναπόφευκτα θα τα πληγώσουν. Φυσικά, αυτό δυσκολεύει σχεδόν κάθε είδους μακροχρόνια σχέση τους.

Όταν το παιδί δεν βιώνει στοργή και προστασία από έναν ενήλικα, είναι λογικό να αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς για να αποφύγει να πληγωθεί.

Τα ενήλικα παιδιά που μεγαλώνουν με κριτική και σκληρότητα τείνουν αντίστοιχα να μην δείχνουν οικειότητα και τη στοργή και μπορεί να βλέπουν τους άλλους ανθρώπους ως ένα μέσο για να εκπληρώσουν έναν δικό τους σκοπό. Η πιθανή έλλειψη ενσυναίσθησης στις διαπροσωπικές σχέσεις παρεμποδίζει τη δημιουργία ουσιαστικών συνδέσεων, στερώντας σε αυτούς τους ενήλικες τη σύνδεση που πάντα χρειάζονταν. Κάποια ενήλικα παιδιά σκληρών-επικριτικών γονέων, καταφεύγουν σε ένα πιο παθητικό είδος προσαρμογής, ολισθαίνοντας σε μια σταθερή στάση αναξιότητας και γενικής έλλειψης αυτοεκτίμησης ενώ πέφτουν θύματα κατάθλιψης και έλλειψης παραγωγικότητας.

Το να ξεπεράσεις την επιρροή ενός δύσκολου γονιού δεν είναι εύκολο. Είναι όμως εφικτό. Όλοι μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Μπορούμε να δώσουμε ό,τι δεν μας δόθηκε. Μπορούμε να αγαπήσουμε με τρόπους που δεν αγαπηθήκαμε.

Ως γονείς, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε βέβαιο πως καθημερινά τα παιδιά μας λαμβάνουν έμπρακτα την αγάπη, τον σεβασμό και την προσοχή που χρειάζονται και να τους δείχνουμε πως πραγματικά αυτά είναι και θα είναι η προτεραιότητά μας.