Ανάπτυξη: Μαμά, μην ανησυχείς για αυτά τα 5 πράγματα

Δεν χρειάζεται να χάνετε τον ύπνο σας για αυτά τα 5 πράγματα που αφορούν στην ανάπτυξη του παιδιού.
Μαμά, μην ανησυχείς για αυτά τα 5 πράγματα ως προς την ανάπτυξη του παιδιού
15 Νοεμβρίου 2024 | 08:00

Τη στιγμή που γίνεσαι γονιός, συνειδητοποιείς ότι όλες οι ανησυχίες για τις οποίες σου μιλούσαν οι δικοί σου ή άλλοι γονείς, είναι πραγματικές και μάλιστα, έντονες. Για να ηρεμήσετε λίγο το μυαλό σας, συγκεντρώσαμε μερικά βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του παιδιού για τα οποία, δεν χρειάζεται να χάσετε τον ύπνο σας…

Διαβάστε επίσης: «Slow Parenting»: Γιατί είναι πιο απαραίτητο από ποτέ

Μην ανησυχείτε για αυτά τα 5 πράγματα ως προς την ανάπτυξη του παιδιού

#1 Αν θα κακομάθετε το μωρό σας

«Αν αγκαλιάζεις το μωρό όλη την ώρα, θα το κακομάθεις», συνήθιζαν να λένε οι γιαγιάδες μας. Σήμερα, χάρη στην έρευνα για την ανάπτυξη των παιδιών, γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο ένα μωρό να κακομάθει. Τα μωρά δεν έχουν την ψυχική ωριμότητα να χειραγωγήσουν ή να στεναχωρήσουν σκόπιμα τον γονέα. Κλαίνε γιατί μόνο έτσι μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους. Επιπλέον, η έρευνα έχει αποκαλύψει ότι τα μωρά, των οποίων οι γονείς ανταποκρίνονται στο κλάμα τους με συνέπεια και ευαισθησία, κλαίνε λιγότερο σε ηλικία 6 μηνών σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι γονείς δεν ανταποκρίνονται στον ίδιο βαθμό.

Άλλο ένα ενδιαφέρον εύρημα που αξίζει να αναφερθεί είναι πως η αγκαλιά μας μπορεί να αλλάξει ακόμα και το DNA του μωρού! Πιο συγκεκριμένα, νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα μωρά που αγκαλιάζονται περισσότερο, παρουσιάζουν πιο προηγμένη μοριακή δομή στην ηλικία των τεσσάρων από εκείνα που βιώνουν αγωνία ως βρέφη.

#2 Τα ασυνήθιστα αντανακλαστικά του νεογέννητου

Εκτός από το βασικό αντανακλαστικό της επιβίωσης, τα νεογέννητα έχουν και άλλα… μυστηριώδη αντανακλαστικά που προβληματίζουν τους επιστήμονες εδώ και χρόνια.

Για παράδειγμα, όταν κρατάμε το βρέφος σε όρθια θέση ενώ στηρίζουμε το κεφαλάκι του, εκείνο ενστικτωδώς μπορεί να κάνει μια κίνηση σαν να περπατά, ένα αντανακλαστικό που τα νεογέννητα χάνουν μετά από περίπου δύο μήνες.

Άλλο ένα αντανακλαστικό που τυχαίνει να είναι πολύ χαριτωμένο είναι το γεγονός ότι τα νεογέννητα πιάνουν ενστικτωδώς πράγματα στην παλάμη τους. Από το χέρι σας μέχρι τα μαλλιά μας, αποτυπώστε σε φωτογραφίες τέτοιες στιγμές που το μωρό σας σας κρατά, καθώς αυτό το αντανακλαστικό «χαλαρώνει» περιέργως περίπου στην ηλικία των 6 μηνών.

#3 Η ιδιοσυγκρασία του παιδιού

Το μωρό σας κλαίει με το παραμικρό; Το μικρό παιδί σας εκρήγνυται τακτικά; Μην ανησυχείτε. Η υπομονή και η στοργική καθοδήγησή σας θα αποδώσουν.

Γνωρίζουμε από πολλές μελέτες ότι τα «δύσκολα» παιδιά είναι στην πραγματικότητα πιο ευαίσθητα σε πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της γονικής καθοδήγησης. Όταν ως γονείς είστε εκεί για να βοηθήσετε το παιδί, δεν διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς από τα παιδιά που θεωρούνται πιο ήσυχα.

Επιπλέον, η έρευνα υποστηρίζει ότι τα παιδιά με ισχυρή θέληση που τείνουν να αμφισβητούν την «εξουσία», συχνά αποδεικνύονται οι πιο δημιουργικοί και σκεπτόμενοι ηγέτες.

#4 Οι ακαδημαϊκές του επιδόσεις

Στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον, υπάρχει η αίσθηση ότι η πρόωρη ακαδημαϊκή εκπαίδευση είναι επιβεβλημένη. Η έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι τα μικρά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από το παιχνίδι και τα τραγούδια. Επικεντρωθείτε στην ενασχόληση του μικρού παιδιού με τα ενδιαφέροντά του και το παιχνίδι. Διαβάζοντας κλασικές ιστορίες, ζωγραφίζοντας και απαντώντας σε όλα του τα «γιατί», το παιδί μπορεί να μάθει περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι με ένα φύλλο εργασίας.

#5 Η έντονη αγάπη του παιδιού για τους δεινόσαυρους, τα τρένα, τις κούκλες κ.λπ.

Πολλά παιδιά περνούν μια φάση όπου είναι πραγματικά δοσμένα σε κάτι συγκεκριμένο. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στην ηλικία των τεσσάρων έως έξι ετών, όταν τα παιδιά έχουν καλή κατανόηση της γλώσσας και μπορούν να απορροφήσουν νέες πληροφορίες όπως τα σφουγγάρια.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το έντονο ενδιαφέρον για ένα πράγμα; Οι ερευνητές μας ενημερώνουν ότι αυτή η κατά κάποιο τρόπο εμμονή, είναι στην πραγματικότητα μια εξαιρετική πτυχή της μάθησης και απαραίτητη στην ανάπτυξη. Η εστίαση χτίζει βασικές δεξιότητες, όπως μεγαλύτερη διάρκεια προσοχής, επεξεργασία πληροφοριών και εμπιστοσύνη στις ικανότητές του ατόμου.

Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και απολαύστε την ανατροφή του παιδιού, με τις δυσκολίες αλλά και τις τόσες χαρές που έχει να σας προσφέρει.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version