Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες

Οι καβγάδες, οι φωνές και η ένταση είναι πολύ συχνά φαινόμενα στα σπίτια όπου μεγαλώνουν μικρά παιδιά. Πώς θα καταφέρετε να μη μαλώνουν εκείνα μεταξύ τους κι εσείς μαζί τους συνεχώς;
17 Νοεμβρίου 2024 | 08:00

Οι καβγάδες είναι συχνό φαινόμενο όταν μεγαλώνουμε μικρά παιδιά. Άλλωστε, η έννοια της σύγκρουσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε είδους σχέση. Είναι απρόσφορο να προσπαθούμε να τους αποφεύγουμε και παράλληλα απαραίτητο να είμαστε ευέλικτοι, ώστε να τους αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά.

Το οικογενειακό έδαφος αποτελεί ένα αρκετά γόνιμο πεδίο συγκρούσεων και μάλιστα αποτελεί τον προθάλαμο ώστε ένα παιδί να μάθει να διαχειρίζεται τη σύγκρουση έξω από το περιβάλλον της οικογένειας.

Η διατήρηση μιας υγιούς και λειτουργικής κατάστασης στην οικογένεια σχετίζεται με την προσέγγιση που θα υιοθετήσουν οι γονείς.
Υιοθετήστε λοιπόν μερικές απλές συνήθειες που θα… σβήνουν τις φωτιές.

Διαβάστε επίσης: Οι… μαγικές λέξεις που ηρεμούν το θυμωμένο παιδί

Για λιγότερους καβγάδες

Αλλάξτε πρώτα εσείς

Ένας καλός τρόπος για να αλλάξει η συμπεριφορά του παιδιού μας είναι να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Αποτελείτε παράδειγμα για τα παιδιά, οπότε είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε με τον τρόπο που περιμένετε να πράττουν και εκείνα. Προσπαθήστε να διευθετείτε τις μεταξύ σας συγκρούσεις με αποτελεσματικό τρόπο. Τα παιδιά παρατηρούν προσεκτικά τη ζωή των γονιών τους και πολλές φορές τη μιμούνται εκφράζοντας τα προβλήματα που κυριαρχούν στη σχέση του ζευγαριού.

Βάλτε όρια

Οι κανόνες σε μια οικογένεια πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να ορίζονται με τη βοήθεια όλων των μελών της οικογένειας, με την αντίστοιχη δέσμευση από τα μέλη. Τα σταθερά όρια προσφέρουν στα παιδιά μια αίσθηση ασφάλειας, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη υγιών προσωπικοτήτων.

Θυμίστε του τα «καθήκοντά» του, χωρίς φωνές

Επειδή τα παιδιά και κυρίως τα νήπια δεν έχουν αίσθηση του χρόνου, θα πρέπει συχνά να του θυμίζετε τις υποχρεώσεις του – ναι, ακόμη κι όταν γυρίζετε εξουθενωμένη από τη δουλειά.

Δώστε κίνητρα

Εξηγήστε στο παιδί σας πως, αν είναι «εντάξει» στις υποχρεώσεις του (πηγαίνει στην ώρα του στο κρεβάτι ή μαζεύει τα παιχνίδια του), τότε θα του διαβάσετε ένα έξτρα παραμύθι ή θα κάνετε κάτι άλλο μαζί που του αρέσει.

Μάθετέ του τη δύναμη της γλώσσας και όχι του σώματος

Ο λόγος είναι ο μόνος υγιής τρόπος για να διαχειριστούμε τους καβγάδες. Πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τον κάθετο, διεκδικητικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση λόγο μας και όχι τα χέρια μας, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η σύγκρουση, να χάνουμε το δίκιο μας και να δημιουργείται εσωτερική ένταση.

Επαινέστε το

Ο έπαινος και η επιβράβευση δεν έκαναν ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Αντίθετα, ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του.

Δώστε του χρόνο

Το παιδί πρέπει να έχει τους δικούς του ρυθμούς. Για να μην είναι επιρρεπή τα παιδιά στο άγχος και να μην υποφέρουν από το δικό μας στρες, κάποιες φορές χρειάζονται χρόνο και συγχρόνως τη βεβαιότητα ότι οι γονείς τους τα κατανοούν, δεν τα απορρίπτουν και τους συμπαραστέκονται. Γι’ αυτό, επιτρέψτε του να ακολουθήσει τους δικούς του ρυθμούς, αλλά πάντα ελεγχόμενα.

Ακούστε το

Κάποιες φορές χρειάζεται να σεβαστείτε την «γκρίνια» του. Τα παιδιά χρειάζονται κάποιον που να είναι διατεθειμένος να ακούει τα καθημερινά «μικροπροβλήματά» τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν το νούμερο ένα πρόβλημα για την οικογένεια. Η φράση «πώς κάνεις έτσι για τέτοιες σαχλαμάρες», ίσως κάνει το παιδί να αισθανθεί δυσάρεστα και να επιβεβαιώσει την αδυναμία του.

Ενώ η διαπίστωση «σε ενοχλεί αυτή η κατάσταση, τι θα μπορούσες να κάνεις για να την αλλάξεις;» εκφράζει κατανόηση και συμπαράσταση. Με το γονιό σύμμαχο κάθε παιδί αισθάνεται πιο δυνατό να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Άλλωστε, αυτά που σε εμάς τους ενηλίκους φαντάζουν παροδικά και ασήμαντα, επειδή έχουμε επίγνωση του χρόνου που περνάει, για τα παιδιά αποτελούν τα βασικά ζητήματα της ζωής τους. Πολύ περισσότερο από ένα καλό δώρο για τους βαθμούς στον έλεγχο, τα παιδιά χρειάζονται το γονιό που θα ακούσει για το «μισητό» δάσκαλο ή για τη φίλη με την οποία όλο τσακώνονται.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version