Η τέλεια ανατροφή και οι τέλειοι γονείς δεν υπάρχουν. Σκοπός είναι οι γονείς να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με βάση τα δεδομένα του παιδιού και τα εργαλεία τους και να μην ξεχνούν να έχουν την ηγεσία χωρίς να παραβιάζουν, φυσικά, τον χαρακτήρα των παιδιών τους. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες τα παιδιά να μάθουν από πολύ νωρίς την ανθεκτικότητα και να μετατραπούν σε ώριμους και δυνατούς ενήλικες. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στην ανατροφή των παιδιών, μπορείτε να ακολουθήσετε δύο απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν:
Επιλέξετε συνειδητά και με σύνεση πού θα πρέπει να παλέψετε παραπάνω
Δεν πειράζει αν μια φορά επιτρέψετε στο παιδί σας να φάει σοκολάτα για πρωινό. Δεν είναι αυτή μία από τις σημαντικότερες μάχες που πρέπει να κερδίσετε. Στο μέλλον, τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες ως ενήλικες και εκεί θα κληθούν να ανταπεξέλθουν. Οπότε, σιγά – σιγά και καθημερινά θα πρέπει κάπως να τα προετοιμάζετε γι’ αυτές τις δυσκολίες.
Διαβάσετε επίσης: «Slow Parenting»: Γιατί είναι πιο απαραίτητο από ποτέ
Με συζήτηση, διδάξτε τους τις πτυχές της πραγματικής ζωής και ότι πάντα θα μπορούν να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να προχωρούν. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο και ούτε η ζωή είναι κάθε μέρα λούνα παρκ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να επιδιώκουν πάντα το καλύτερο για εκείνα. Ενδυναμώστε τις δεξιότητές τους, οι οποίες θα τα στηρίξουν κάθε φορά που θα βρεθούν μόνα σε μια δύσκολη κατάσταση, καθώς και την πίστη στον εαυτό τους.
Μην διορθώνετε συνεχώς τα πάντα
Δεν πρέπει να είστε συνεχώς ο «κακός δάσκαλος» σε ό,τι κι αν κάνουν τα παιδιά. Λάθη θα γίνουν και πολλές φορές τα παιδιά δεν θα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας μια κατάσταση. Μπορεί να είναι ένα παζλ που δεν τους βγαίνει, ένα πρόβλημα στα μαθηματικά ή η καθαριότητα στο δωμάτιό τους. Σε αυτό το σημείο, αν και κάποιες στιγμές θα τους δώσετε εσείς τη λύση, αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει συνήθεια.
Αν σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί σας, εμφανίζεστε πάντα εσείς ως «σωτήρας» τους για να το διορθώσετε, δεν θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις πολύτιμες δεξιότητές τους για να επιλύουν όσα προβλήματα θα προκύπτουν στο τέλος. Διδάξτε στα παιδιά σας από νωρίς να αγωνίζονται για όσα θέλουν να κατακτήσουν. Το μυαλό χρειάζεται εξάσκηση και προπόνηση για να βρει τη λύση. Και το να προσπαθείς να παραμείνεις σε κάθε αγώνα μέχρι το τέλος, σε κάνει, αν μη τι άλλο, ανθεκτικό.
Τα δύο συστατικά που καλλιεργούν την ανθεκτικότητα
Υπάρχουν δύο στοιχεία, λοιπόν, που μπορούν να σας βοηθήσουν. Κάθε φορά που τα παιδιά σας αγωνίζονται ή παλεύουν για κάτι και τα βλέπετε να δυσκολεύονται: να έχετε στο μυαλό σας την επικύρωση και την ενίσχυση της ικανότητας.
Όταν κάτι δεν πάει καλά, απλώς επικυρώστε το απέναντι στο παιδί σας. Δώστε του να καταλάβει ότι έχει δίκιο που το αναγνωρίζει και από μόνο του και χρειάζεται να δουλέψει ακόμα για να το διορθώσει. Σε δεύτερο χρόνο, μπορείτε να ενισχύσετε τις ικανότητές του. Θα μπορούσατε να πείτε για παραδειγμα κάτι όπως, «αυτό θα το ξεπεράσουμε» ή «ξέρω ότι είναι δύσκολο αυτό που επιχειρείς, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις».
Μέρα με την μέρα, το παιδί θα συνηθίζει στο να αποζητά περισσότερο τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και όχι τη στιγμιαία και φευγαλέα ικανοποίηση.