Ο καθένας από εμάς έχει ένα δισεκατομμύριο φίλτρα αναφορικά με τις αναμνήσεις. Συχνά, θυμόμαστε κάτι καλύτερο ή χειρότερο από αυτό που πραγματικά συνέβη. Γι’ αυτό ίσως και στην περίπτωση της συγγνώμης, τα πράγματα είναι συχνά δύσκολα. Ως ενήλικες, μπορεί να δώσουμε κάθε είδους δικαιολογία για το γιατί δεν ζητήσαμε συγγνώμη από την σύντροφο, τον φίλο, τα παιδιά μας. Η συγγνώμη μοιάζει συχνά στα μάτια μας με πράξη υποταγής. Αντίθετα, συνέχεια ζητάμε από τα παιδιά μας να το κάνουν. Πόσες φορές έχετε πει: «Πήγαινε να ζητήσεις συγγνώμη από τον αδερφό σου αυτή τη στιγμή!».

Οι αναγκαστικές συγγνώμες όμως αφαιρούν το στοιχείο της επιλογής. Και η συγγνώμη αν δεν είναι γνήσια, δεν «μετρά». Μια τέτοιου είδους εκπαίδευση στα παιδιά, δεν ωφελεί καθώς δεν εκπληρώνει το σκοπό της: να δουν τα παιδιά τη συγγνώμη ως μια ευγενική, ανθρώπινη και γενναιόδωρη πράξη.

Διαβάστε επίσης: Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση

Ως παραδείγματα για τα παιδιά μας, δεν πρέπει να εξισώνουμε τη συγγνώμη με την αδυναμία, με το ότι χάσαμε κάτι, όπως για παράδειγμα την περηφάνια μας. Πρέπει να βγούμε από αυτό το πλαίσιο και να σκεφτούμε τη συγγνώμη ως ένα δώρο που κάνουμε σε κάποιον, κάτι από τον εαυτό μας που θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα χωρίς να μας «αφαιρεί» τίποτα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κίνηση υπευθυνότητας και σεβασμού, χωρίς κανένα κόστος.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη συγγνώμη μας

Τα παιδιά νιώθουν όμορφα όταν οι γονείς τους τους ζητούν συγγνώμη. Όχι επειδή νομίζουν ότι εκείνα κέρδισαν και οι γονείς τους έχασαν. Αλλά επειδή η συγγνώμη είναι, μια λέξη γνήσιου σεβασμού που δυστυχώς δεν εκφράζεται συχνά μέσα στις οικογένειες. Η ιεραρχία και η ηλικία δεν έχουν καμία σχέση με το εάν ένας γονέας θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο ή όχι για τις πράξεις του. Η συγγνώμη δείχνει τις ίσες ευκαιρίες που έχουμε όλοι στα λάθος.

Όταν απαντάμε στα δικά μας λάθη κρίσης ή συμπεριφοράς με γενναιόδωρες εκφράσεις λύπης, προσκαλούμε τους γύρω μας σε έναν διαφορετικό σχεσιακό κόσμο γεμάτο φροντίδα και απαλλαγμένο από ανταγωνισμό.

Ο Μαχάτμα Γκάντι προέτρεψε να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Αφηρημένα, είναι δύσκολο να ξέρει κανείς πώς να εφαρμόσει αυτή τη συμβουλή. Αλλά στις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, παρουσιάζονται ευκαιρίες και μία από αυτές είναι η προσφορά μιας εγκάρδιας συγγνώμης, μιας μόνο λέξης που όμως λέει πολλά.