Οι αγχώδεις διαταραχές, δυστυχώς, είναι κάτι πολύ σύνηθες στην εποχή μας και μάλιστα συμβαίνει από μικρή ηλικία. Από τη μία είναι πολύ θετικό που, πια, τα θέματα αυτά είναι πιο γνωστά και μπορούν να συζητηθούν. Με αυτό τον τρόπο, οι γονείς μαθαίνουν και αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να βρουν και τις λύσεις στο άγχος.

Από μια αγχώδη διαταραχή ενός παιδιού, οι γονείς διδάσκονται και οι ίδιοι πώς να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματα των παιδιών και πώς να θέτουν πιο σωστά όρια. Ξεκινήστε από τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα παιδιά με αγχώδεις διαταραχές.

1 Το άγχος μπορεί να μοιάζει με προβλήματα συμπεριφοράς

Οι εκρήξεις θυμού δεν είναι πάντα φυσιολογικές. Μπορεί να κρύβουν μια αγχώδη διαταραχή. Το παιδί μπορεί να μην καταφέρνει να ελέγξει το άγχος του και να το εκφράζει με αυτό τον τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση, τα όρια είναι πολύ σημαντικά για το παιδί.

Διαβάστε επίσης: 10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά

2 Να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα του παιδιού σας

Ό,τι και αν νιώθει το παιδί, θα πρέπει αρχικά να το επικυρώνετε. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όταν το ίδιο είναι αναστατωμένο. Να εξασκείτε «αναπτυξιακή ενσυναίσθηση». Οι ανησυχίες ενός παιδιού μπορεί να φαίνονται ανούσιες για εσάς, αλλά στον δικό του μικρόκοσμο είναι πολύ σημαντικές. Τα συναισθήματα είναι πάντα αληθινά. Αυτό που έχετε να του διδάξετε είναι να καταφέρνει να ανακτά τον έλεγχο των συναισθημάτων του.

3 Διδάξτε του την ψυχραιμία

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να παραμείνετε ψύχραιμοι μπροστά σε ένα παιδί που φωνάζει, εκρήγνυται ή ουρλιάζει. Ωστόσο, η διατήρηση της ηρεμίας σας είναι νευραλγική. Θα του δώσετε το σωστό παράδειγμα για να σας μιμηθεί σε ανάλογη περίπτωση και επίσης θα συνεννοηθείτε καλύτερα μαζί του. ανατροφή παιδιών με άγχος

4 Αφήστε το άγχος να ξεσπάσει

Μην εμποδίσετε το παιδί να εκφράσει και να βιώσει το άγχος του. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να του μάθετε κάποιες αναπνοές ή κάποια άλλη τεχνική που θα το βοηθήσει να ηρεμήσει όπου και αν βρίσκεται. Κάποιος ειδικός ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει.

5 Μην απομακρύνετε το παιδί σας από όσα το αγχώνουν

Η αποφυγή της πηγής του άγχους σε μόνιμη βάση μπορεί να χειροτερέψει τα συναισθήματα. Τη στιγμή που αναπτύσσεται μια αγχώδης διαταραχή, ένα παιδί έχει επαναλαμβανόμενα μοτίβα αποφυγής συμπεριφορών. Δεν πρέπει το παιδί να βρίσκεται κλεισμένο σε έναν αποστειρωμένο χώρο. Εκπαιδεύστε το ώστε να αποκτήσει γενναιότητα και θάρρος.

6 Επισημάνετε τα καλά

Ο έπαινος είναι πάντα σημαντικός και εποικοδομητικός. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να στηρίζετε και να συγχαίρετε το παιδί σας για όσα καταφέρνει, ακόμα κι αν αγχώνεται. Θα του δημιουργήσει χαρά και ασφάλεια.

Η ανατροφή είναι περίπλοκη διαδικασία και αλλάζει μέσα στα χρόνια. Σημασία έχει να έχετε ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί σας και να εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας. Λάθη θα γίνουν και θα βρίσκεστε εκεί για να τα διορθώσετε.