Πρωινό χωρίς αυγά γίνεται; Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει πως, όταν ξεκινάμε την ημέρα μας με αυγό, αισθανόμαστε πιο χορτάτοι και δεν κάνουμε λανθασμένες διατροφικές επιλογές κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αντίθετα, όταν – με το που ξυπνάμε – καταφεύγουμε σε γρήγορες λύσεις γεμάτα ζάχαρη και υδατάνθρακες, όπως κρουασάν ή δημητριακά πρωινού, τείνουμε να τρώμε περισσότερα λιπαρά μέσα στην ημέρα.

Τα αυγά είναι μια πλούσια σε πρωτεΐνη τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για το σχηματισμό μυών και άλιπης μάζας που χρειάζεται ο οργανισμός.

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική τόσο για την οικοδόμηση όσο και για την αποκατάσταση των μυών, ενώ παράλληλα, συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης και στη διατήρηση ενός υγειούς βάρους.

Μπορείτε εύκολα να διπλασιάσετε την πρωτεΐνη στο πρωινό σας συνδυάζοντας τα αυγά σας με τυρί κότατζ.

Το τυρί κότατζ έχει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Θεωρείται ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν κιλά ή αθλούνται λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες.

Αφράτα αυγά σκραμπλ με τυρί κότατζ για πρωινό φουλ στην πρωτεΐνη

Στο τηγάνι

Υλικά

  • 2 ασπράδια αυγού
  • 1 ολόκληρο αυγό
  • 1 κ.σ. τυρί κότατζ
  • Λίγο σχοινόπρασο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φέτα φρυγανισμένο ψωμί ολικής ή πολύσπορο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αυγό, τα ασπράδια, το κότατζ και το σχοινόπρασο. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά.

Σερβίρουμε σε φρυγανισμένο ψωμί.

Στο air fryer ή στο φούρνο

Υλικά

  • 2 αυγά
  • 200 γρ. τυρί κότατζ
  • 1 μικρή ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 50 γρ. τυρί light, τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ταψάκι σιλικόνης ή ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτουμε από πάνω το το τυρί και ψήνουμε στο air fryer για 13 λεπτά ή στο φούρνο για 25-30 λεπτά.

Άλλοι υγιεινοί τρόποι για να εντάξουμε τα αυγά στο πρωινό

Ποσέ

Πρόκειται για έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους να ετοιμάσουμε τα αυγά, καθώς εκτίθενται σε χαμηλή θερμότητα για μικρό χρονικό διάστημα, διατηρώντας τους κρόκους άθικτους. Έρευνες έχουν συνδέσει τα αυγά ποσέ ακόμη και με τη βελτίωση της πεπτικότητας των πρωτεϊνών.

Βραστά

Όσο περισσότερο βράζεται ένα αυγό, τόσο πιο σφιχτή θα είναι η υφή του. Τα μαλακά βρασμένα αυγά χρειάζονται συνήθως περίπου 6 λεπτά για να βράσουν και έχουν μαλακό κρόκο, ενώ τα σκληρά βρασμένα αυγά χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον 10 λεπτά και έχουν πιο σφιχτό κρόκο.

Τα βραστά αυγά αποτελούν μια θρεπτική και βολική πηγή πρωτεΐνης, αφού μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα σε γεύματα, σαλάτες ή σνακ.