Υλικά για 2 μερίδες
- 4 μικρές μελιτζάνες φλάσκες
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι γλυκό κρασί
- 2 κ.σ. φουντούκια καβουρντισμένα
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΧΙΝΙ
- ½ ποτηράκι ταχίνι
- Χυμό από ½ λεμόνι
- 2 ντομάτες κομμένες στα έξι
- 3 σκελίδες σκόρδο ψητές
- 1 κ.σ. μαντζουράνα ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και με κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα τους και την ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις άδειες μελιτζάνες από όλες τις πλευρές για 3 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε σε ένα άλλο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί.
- Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί και ρίχνουμε την ψίχα της μελιτζάνας, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά και αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ταχίνι: Βάζουμε σε ένα ταψάκι τα κομμάτια ντομάτας, αλάτι, ελαιόλαδο, μαντζουράνα και τις σκελίδες σκόρδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
- Περνάμε από σήτα τις ψητές ντομάτες πιέζοντάς τες για να πάρουμε το χυμό τους. Λιώνουμε το ψητό σκόρδο. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, προσθέτουμε ½ ποτηράκι χλιαρό χυμό ντομάτας και ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες, πασπαλισμένες με τα φουντούκια και τη σάλτσα ταχίνι.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ