Ύπνος: Γιατί οι έφηβοι κοιμούνται τόσο αργά;

Ο ύπνος στους εφήβους παρουσιάζει διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τον ύπνο των ενηλίκων με τα περισσότερα παιδιά να κοιμούνται και να ξυπνούν αργά. Ας δούμε το γιατί.
23 Νοεμβρίου 2024 | 08:00

Έχει πάει 3 κι ενώ εσείς κοιμάστε βαθιά, το παιδί ακόμα να κλείσει μάτι; Μήπως σερφάρει στα social ή παρακολουθεί ακόμα την αγαπημένη του σειρά; Το θέμα «ύπνος» μπορεί να σας προβληματίζει ιδιαιτέρως όταν το παιδί είναι στην εφηβεία και να αναρωτιέστε γιατί κοιμάται τόσο αργά.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι τα παιδιά στην εφηβεία δεν κοιμούνται αργά με σκοπό να μας κάνουν να χάσουμε την υπομονή μας. Ούτε το κάνουν από τεμπελιά, ανευθυνότητα ή επαναστατικότητα, αλλά μάλλον επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς…

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις;

Ύπνος: Η ποσότητα διαφέρει ανάλογα με την ηλικία

Ο ύπνος είναι μια απαραίτητη φυσιολογική ανάγκη, καθώς απαιτείται συγκεκριμένη ποσότητα και ποιότητα ύπνου για να ικανοποιηθεί η ανάγκη για ξεκούραση. Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να κοιμόμαστε για να λειτουργούν σωστά το σώμα και το μυαλό μας. Ωστόσο, δεν χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι την ίδια ποσότητα ύπνου. Στην πραγματικότητα, ο προτεινόμενος χρόνος ανάπαυσης ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Συγκεκριμένα, τα νεογέννητα κοιμούνται κατά μέσο όρο 15 ώρες την ημέρα, ενώ το ιδανικό για άτομα άνω των 65 ετών είναι 7 με 8 ώρες ξεκούρασης κάθε βράδυ.

Οι περισσότεροι έφηβοι πηγαίνουν για ύπνο αργά και ξυπνούν αργά. Μελέτη που διεξήχθη στην Κολομβία από το Neuroscience Research Group παρέχει ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με αυτό.

Αρχικά, διευκρινίζει ότι σε αυτό το στάδιο της ζωής, υπάρχει μια καθυστέρηση περίπου δύο ωρών στην έναρξη του νυχτερινού ύπνου και στην ώρα της αφύπνισης. Αυτή η τροποποίηση εξηγείται από τις ορμονικές επιδράσεις στην έκκριση μελατονίνης και στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ο νευροεκπαιδευτικός και βιολόγος Ντέιβιντ Μπουένο εξηγεί ότι οι νέοι κοιμούνται αργά το βράδυ λόγω της διαδικασίας ωρίμανσης σε δομές του εγκεφάλου που παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη ρύθμιση των προτύπων ύπνου και του κιρκάδιου κύκλου.

Ο ρόλος των σχέσεων στον ύπνο των εφήβων

Οι δεσμοί με τους συνομηλίκους είναι στο επίκεντρο στην εφηβεία και επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, είτε μέσω συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο είτε μέσω της ψηφιακής επικοινωνίας. Ταυτόχρονα, η επιθυμία των εφήβων να αισθάνονται ότι αποτελούν μέρος της παρέας, μπορεί να τους κάνει να θυσιάζουν ώρες ύπνου.

Άλλος ένας παράγοντας που τείνει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ρουτίνα ύπνου των εφήβων είναι η ρομαντική αγάπη. Όσα παιδιά ερωτεύονται για πρώτη φορά τείνουν να βιώνουν πιο έντονες νύχτες. Η σιωπή και το σκοτάδι αποτελούν κατάλληλες ώρες για να νιώσουν, να σκεφτούν ή να κλάψουν.

Τεχνολογία και ύπνος

Τέλος, η πληθώρα των συσκευών που έχουν οι περισσότεροι νέοι στα υπνοδωμάτιά τους εντείνει την καθυστέρηση της ώρας του ύπνου. Εν τω μεταξύ, η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία, εκτός από τις επιπτώσεις στη ρουτίνα του ύπνου.

Συμπερασματικά…

Όπως φαίνεται, το γεγονός ότι οι έφηβοι μένουν ξύπνιοι ως αργά τη νύχτα δεν μπορεί να εξηγηθεί από έναν μόνο λόγο. Υπάρχουν πολλές πτυχές που συμβάλλουν σε αυτή τη συνήθεια που συχνά ενοχλεί τους ενήλικες. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια πραγματικότητα που διαφέρει από τις ανάγκες τους. Επομένως, ας μην θυμώνουμε μαζί τους κι ας προσπαθούμε να είμαστε κοντά τους με μεγαλύτερη κατανόηση και υπομονή.

Πρόσφατα Άρθρα
Τα 3 λάθη που οδηγούν τα παιδιά στην… επιτυχία 13 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Αλλαγές: Γιατί να μην τις περιμένετε από τα παιδιά τον Γενάρη 12 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Παλεύοντας με τα τέρατα: Αντιμετωπίζουμε τους παιδικούς φόβους 12 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Το παιδί τα κάνει μονίμως όλα άνω κάτω; Να τι μπορεί να του λείπει 11 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Έφηβοι στα social: Οι συνέπειες και οι τρόποι να προστατευθούν 10 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Η φράση που καταστρέφει την αυτοεκτίμηση του παιδιού 10 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Πώς να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας κριτική σκέψη 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Αυτά τα παιδιά θα γίνουν πλούσιοι ενήλικες, λένε οι επιστήμονες 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Πειθαρχία χωρίς τιμωρία; Κι όμως, γίνεται! 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ανυπάκουα παιδιά: Έτσι θα συνεργαστούν 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Gen Beta: Πώς θα είναι τα παιδιά της νέας γενιάς 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Απαιτητικό παιδί; Συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Απλές στρατηγικές για να σταματήσει το παιδί την… γκρίνια 7 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ποια είναι τα πιο θλιμένα παιδιά στην Ευρώπη – Πού βρίσκονται τα Ελληνόπουλα; 7 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ποιες είναι οι μορφές της αγάπης; Είναι η γονική, η πιο ισχυρή; 7 Ιανουαρίου 2025, 08:00
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version