Αν το παιδί δεν έχει φθάσει ακόμα στην εφηβική ή την προεφηβική περίοδο, ίσως θα θέλατε να απολαύσετε λίγο περισσότερο τις πολύωρες συζητήσεις σας, μιας και αυτό πιθανότατα να αλλάξει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Σύντομος οδηγός για βαθύτερη επικοινωνία

Η λακωνικότητα αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των εφήβων, γεγονός που δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί, αφού αποτελεί μια μορφή διεκδίκησης της ανεξαρτησίας του. Είναι πιθανό λοιπόν, να παρατηρήσετε ότι το παιδί τείνει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, κάνοντας δύσκολη ακόμα και την απλή καθημερινή επικοινωνία.

Διαβάστε επίσης: 6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε παιδιά με άγχος

Αυτή η ομολογουμένως δύσκολη περίοδος απαιτεί στρατηγικούς ελιγμούς, προκειμένου να καταφέρετε να διατηρήσετε ανοιχτούς τους επικοινωνιακούς σας διαύλους, δίχως όμως να γίνεστε παρεμβατικοί.

Ξεκινήστε την κουβέντα σας με το παιδί ήπια…

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί είναι ανήσυχο, δοκιμάστε να του κάνετε μερικές γενικές ερωτήσεις, προκειμένου να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Θα ήταν καλό να αποφύγετε την άμεση οπτική επαφή, καθώς μπορεί να νιώσει ότι βρίσκεται στο επίκεντρο και να αισθανθεί παραπάνω πίεση ή και ντροπή.

Αν το παιδί δεν θέλει να μιλήσει, ενημερώστε το ότι είστε διαθέσιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή και δώστε του χώρο και χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σημαντικό να γνωρίζετε λεπτομερώς την καθημερινότητά του αλλά να του δώσετε να καταλάβει ότι βρίσκεστε δίπλα του για οποιοδήποτε ζήτημα το απασχολεί.

Δημιουργήστε «κοινό έδαφος» με το παιδί

Αυτή η στρατηγική μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια ειδικά όταν πρόκειται για ένα παιδί το οποίο είναι πιο «κλειστό» από μικρότερη ακόμα ηλικία. Δοκιμάστε να παίξετε μαζί το αγαπημένο του βιντεοπαιχνίδι, να διαβάσετε το αγαπημένο του βιβλίο και να συζητήσετε για όλα όσα το ενδιαφέρουν.

Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε ένα «κοινό έδαφος» και θα μπορείτε ευκολότερα να στρέψετε την συζήτηση, δίχως να νιώσει πίεση ή ντροπή.

Να είστε καλοί ακροατές

Είναι σημαντικό να αφήνετε το παιδί να ξεκινήσει την συζήτηση και να το ακούτε δίχως να κρίνετε τους φόβους ή τις ανησυχίες του. Αφήστε το να σας μιλήσει, δίχως να το διακόπτετε και προσπαθήστε να μην του δώσετε απευθείας τις συμβουλές σας.

Αντ’αυτού δοκιμάστε να το ρωτήσετε πιθανούς τρόπους επίλυσης και συζητήστε έπειτα τα υπέρ και τα κατά κάθε λύσης. Έτσι θα νιώθει την στήριξή σας ενώ παράλληλα θα μαθεί μέρα με την ημέρα να σκέφτεται λογικά και να επιλύει πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.