Υλικά

  • 300 γρ. σουπιά ψιλοκομμένη
  • 60 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ρύζι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 200 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αμπελόφυλλα

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά να μαλακώσει. Ρίχνουμε τη σουπιά μαζί με τη δάφνη και το σκόρδο και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το ρύζι και το ζωμό και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του. Το αποσύρουμε από την εστία, ρίχνουμε τα μυρωδικά, αλάτι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  • Απλώνουμε ένα αμπελόφυλλο στον πάγκο εργασίας, βάζουμε στο κέντρο του λίγη γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σε ντολμαδάκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ντολμαδάκια.
  • Στρώνουμε τον πάτο μιας μέτριας κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και αραδιάζουμε από πάνω κυκλικά, σε στρώσεις και στριμωχτά μεταξύ τους τα ντολμαδάκια, με την ένωση προς τα κάτω. Στο τέλος τα καλύπτουμε με αμπελόφυλλα και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο και ένα μικρό βάρος από πάνω για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.
  • Συμπληρώνουμε στην κατσαρόλα ζωμό λαχανικών ή νερό τόσο όσο να σκεπάζει τα ντολμαδάκια, λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι. Σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια μέχρι να σωθούν τα υγρά της κατσαρόλας, για 30-40 λεπτά.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ