Υλικά
- 1 κουνουπίδι
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- Βούτυρο μαλακωμένο
- Αλάτι
Για την κρούστα μυρωδικών
- 100 γρ. panko
- 110 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 25 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1½ κ.γ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 100 γρ. καρύδια μακαντέμια ολόκληρα
Για τη σος
- 500 γρ. μαγιονέζα
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.σ. ξίδι sherry
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. κάρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το panko με 30 γρ. λιωμένο βούτυρο, απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί και το ψήνουμε για 10 λεπτά στους 160οC. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ψήνουμε τα μακαντέμια για 8 λεπτά στους 180οC και, μόλις κρυώσουν, τα χοντροκόβουμε. Ανακατεύουμε το σκόρδο, το μαϊντανό, τους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς, το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και την παρμεζάνα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
- Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ με σύρμα το ξίδι, τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το σκόρδο, το αλάτι και το κάρι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε τη σος στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
- Αλείφουμε το κουνουπίδι με μπόλικο βούτυρο και το καρυκεύουμε με το σκόρδο και αλάτι. Το σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μία ώρα περίπου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμα. Το πανάρουμε με το μείγμα μυρωδικών και το ψήνουμε για άλλα 8-10 λεπτά.
- Κόβουμε το κουνουπίδι στη μέση. Μοιράζουμε τη σος σε δύο πιάτα (στο κέντρο) και σερβίρουμε από πάνω το κουνουπίδι.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ