Το θέμα «ρύπανση και υγεία των παιδιών» απασχολεί επί πολλά χρόνια τους επιστήμονες. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain Medicine έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο όγκο ερευνών που υποδηλώνουν μια σύνδεση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του κινδύνου εμφάνισης διαταραχών του φάσματος του αυτισμού. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πως η προγεννητική έκθεση στις χημικές ουσίες που βρίσκονται συνήθως στις εκπομπές των αυτοκινήτων μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Ο καθηγητής Χάιθαμ Έιμαλ, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε: «Διαφορετικά είδη νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, μπορούν να συσχετιστούν με τους ρύπους. Ο χρόνος έκθεσης φαίνεται κρίσιμος, με αυξημένη ευαλωτότητα κατά την προγεννητική ανάπτυξη». Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια σύνδεση μεταξύ του αυτισμού και της έκθεσης σε ρύπους πριν από τη σύλληψη.

Διαβάστε επίσης: Τα video games έχουν και τα καλά τους για μικρούς (και μεγάλους)

Αυτισμός: Μια σύνθετη κατάσταση που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες

Ενώ η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στον αυτισμό, αυτή η νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων ως μέρος μιας ευρύτερης εικόνας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ρύποι μπορούν να περάσουν από τον πλακούντα και να διαταράξουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου μέσω διαφόρων βιολογικών οδών, συμπεριλαμβανομένης της παρεμβολής στα συστήματα χημικών μηνυμάτων του σώματος και στις λειτουργίες των ορμονών.

Συνολικά λοιπόν, η μέχρι σήμερα έρευνα δείχνει ότι ο αυτισμός αναπτύσσεται από έναν συνδυασμό γενετικών και μη γενετικών επιρροών. Υπάρχει ωστόσο ανάγκη για περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν αυτοί οι ρύποι προκαλούν άμεσα αυτισμό ή εάν εμπλέκονται άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν.

Ρύπανση: Η σημασία του καθαρού αέρα για τα παιδιά μας

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ευρέως διαδεδομένη και τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα.

Τα τρέχοντα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων συνδέονται με διάφορα προβλήματα, όπως πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης, ζητήματα συμπεριφοράς, γνωστικής ανάπτυξης κλπ.

Ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτά τα ευρήματα απαιτούν περαιτέρω έρευνα, τονίζουν επίσης τη σημασία των προστατευτικών μέτρων για τις εγκύους που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης.

Είτε είμαστε γονείς είτε όχι, αυτή η έρευνα υπενθυμίζει τη σημασία της υποστήριξης πολιτικών καθαρού αέρα και της πραγματοποίησης μικρών αλλαγών όπου είναι δυνατόν, είτε επενδύοντας σε καθαριστές αέρα εσωτερικών χώρων είτε μειώνοντας την έκθεση σε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας ή υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της κάθε κοινότητας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.