Γνωρίζετε πόσες ώρες θα πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο ένα παιδί; Περίπου 5 κάθε μέρα. Η παιδική ηλικία άλλωστε είναι μια ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά να είναι ανεξάρτητα και υπεύθυνα, να λύνουν σταδιακά μόνα τους τα προβλήματά τους και να παίρνουν αποφάσεις. Και το παιχνίδι μπορεί να διασφαλίσει ότι εξασκούν όλες αυτές τις δεξιότητες που είναι σημαντικό να αναπτύξουν για τη μελλοντική τους ζωή. Για τα παιδιά όμως σήμερα, ο χρόνος είναι συνήθως ασφυκτικά γεμάτος…
Τις τελευταίες δεκαετίες, αφαιρούμε σταδιακά όλο και περισσότερο ελεύθερο χρόνο από τα παιδιά μας, με τα εξωσχολικά μαθήματα συνεχώς να αυξάνονται και την αναπτυσσόμενη πεποίθηση πως αν δεν τα προσέχουμε συνέχεια, ίσως κινδυνέψουν.
Διαβάστε επίσης: Πώς οι αφηγήσεις ιστοριών μεταμορφώνουν τα παιδιά
Δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν restart!
Πώς μπορούμε ως γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποφύγουν τη στέρηση του παιχνιδιού, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη και άγχος;
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήνουμε τα μεγαλύτερα παιδιά μας να παίζουν—σε εξωτερικούς χώρους, σε εσωτερικούς ή ακόμα και στο διαδίκτυο—χωρίς εμείς να συμμετέχουμε.
Όταν τα παιδιά παίζουν με άλλα παιδιά, διαπραγματεύονται και βρίσκουν πώς να κάνουν κάτι που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, μόνα τους. Αν πάλι παίζουν χωρίς παρέα, ανακαλύπτουν τι τους αρέσει να κάνουν και σε τι είναι καλοί, στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη μελλοντική τους καριέρα.
Ο άνευ επίβλεψης χρόνος παιχνιδιού, σε ασφαλές φυσικά περιβάλλον, παρέχει επίσης στα παιδιά ιδιωτικότητα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μεγαλώνουν.
Μην πιέζετε τόσο πολύ το παιδί αν προτιμά να παίζει περισσότερο online παρά έξω. Τα βιντεοπαιχνίδια είναι ενδιαφέροντα και προσφέρουν στα παιδιά την ικανότητα να σκέφτονται γρήγορα, να παίρνουν ακριβείς αποφάσεις και να συγκρατούν πολλές πληροφορίες στο μυαλό τους ταυτόχρονα. Επιπλέον, τους επιτρέπουν να αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους.
Ενώ λοιπόν είναι πιο ωφέλιμο να επιλέγετε πάντα τον καθαρό αέρα για το παιχνίδι του παιδιού σας, θα πρέπει να αφήνετε και χρόνο σε εκείνο να παίζει ό,τι θέλει, μακριά και ανεξάρτητα από τις δικές σας προτιμήσεις και καθοδήγηση.
Ελεύθερος χρόνος: Οι ειδικοί λένε «ναι»
Ερευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Plos One επισημαίνει ότι τείνουμε να είμαστε γενικά πιο ευτυχισμένοι τα Σαββατοκύριακα. Κι αυτό διότι επιλέγουμε τις δραστηριότητες που θα κάνουμε, περνάμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και απομακρυνόμαστε για λίγο από τις καθημερινές υποχρεώσεις. Γεγονός που ισχύει εξίσου και για τα παιδιά.
Διαφορετικά χόμπι
Τα παιδιά χρειάζονται ελεύθερο χρόνο για να ανακαλύψουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και να εντρυφήσουν σε αυτά. Ανακαλύπτοντας νέα χόμπι, εξερευνούν νέες πτυχές της προσωπικότητάς τους, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούν τη δεδομένη στιγμή.
Αφήστε τα να παίξουν ή να ασχοληθούν με οτιδήποτε τραβά το ενδιαφέρον τους. Τη μία ημέρα μπορεί να είναι κιτ μοντέλων κατασκευής και την επόμενη ψάρεμα.
Μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διάθεσή τους. Ανάμεσα στις αλλαγές θα βρουν μια ασχολία με την οποία σταδιακά θα παθιαστούν, πριν ακόμα να μετατραπεί σε συνήθεια που θα τα συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή.
Το χόμπι κατασκευής μοντέλων αεροσκαφών για παράδειγμα, μπορεί να μετατραπεί αργότερα σε πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού, πράγμα που δεν θα μάθετε αν δεν το αφήσετε να δοκιμάσει.
Η έρευνα δείχνει ότι το παιχνίδι είναι εργαλείο μάθησης
Όταν το παιδί ζωγραφίζει, δεν χρειάζεται να το ρωτήσετε τι χρώμα έχει κάτι για να γίνει το παιχνίδι του μια μαθησιακή εμπειρία. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να το ρωτήσετε τίποτα. Η έρευνα υποστηρίζει σταθερά τη σημασία του ελεύθερου παιχνιδιού στη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, η μάθηση με βάση το παιχνίδι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τις γλωσσικές δεξιότητες και τη συναισθηματική ρύθμιση. Το παιχνίδι είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για τα παιδιά να επεξεργαστούν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους. Μέσω αυτού, τα παιδιά αποκτούν μια αίσθηση ελέγχου και κυριαρχίας στο περιβάλλον τους, κάτι που είναι θεμελιώδες για την πνευματική δύναμη.
Το σωματικό παιχνίδι χτίζει την αυτοπεποίθηση και ανακουφίζει από το άγχος
Το σωματικό παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων όπως το τρέξιμο και η αναρρίχηση, δεν είναι μόνο απαραίτητο για τη σωματική υγεία αλλά και για την ψυχική δύναμη. Βοηθά τα παιδιά να απελευθερώσουν την ενέργειά τους και το άγχος, προάγοντας τη χαλάρωση και την καλύτερη ρύθμιση της διάθεσης.
Σε αντίθεση με μια τάξη όπου ένας προπονητής ή ένας εκπαιδευτής δίνει στα παιδιά οδηγίες για το πώς να ολοκληρώσουν μια εργασία, το μη δομημένο παιχνίδι τους δίνει την ευκαιρία να αποτύχουν, να μάθουν από τα δικά τους λάθη και να προσπαθήσουν ξανά χωρίς την πίεση ότι κρίνονται.
Η αυτοπεποίθηση που αποκτάται από την κατάκτηση των φυσικών δεξιοτήτων μεταφέρεται και σε άλλους τομείς της ζωής. Τα παιδιά που έχουν συχνές ευκαιρίες και ελευθερία να συμμετέχουν στο σωματικό παιχνίδι αναπτύσσουν μια ισχυρότερη πίστη στην ικανότητά τους να ξεπερνούν τις προκλήσεις.
Το κοινωνικό παιχνίδι ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη συνεργασία
Το κοινωνικό παιχνίδι περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Μέσα από παιχνίδια και ομαδικές δραστηριότητες, τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν, να διαπραγματεύονται και να μοιράζονται, τα οποία είναι βασικά συστατικά της συναισθηματικής ανθεκτικότητας.
Φυσικά, τα ομαδικά αθλήματα που καθοδηγούνται από ενήλικες είναι σημαντικά αλλά είναι επίσης σημαντικές, όπως είπαμε, οι ευκαιρίες για παιχνίδι χωρίς κανόνες που δημιουργούνται από τους μεγάλους. Τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες για να εξασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, όπως να μιλούν, να ζητούν βοήθεια ή να οδηγούν τους συνομηλίκους τους. Το κοινωνικό παιχνίδι διδάσκει την ενσυναίσθηση, βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν και να ανταποκριθούν στα συναισθήματα των άλλων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ισχυρών, υποστηρικτικών σχέσεων.
Τα παιδιά πρέπει να τρέξουν, πρέπει να γελάσουν, να παίξουν…
Το παιχνίδι δεν είναι απλώς ψυχαγωγία. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που ενισχύει την ψυχική δύναμη και τη συναισθηματική ευεξία. Ίσως δεν το σκεφτόμαστε συχνά, μα το να μεγαλώνεις «γερά» παιδιά, μερικές φορές περιλαμβάνει να κάνεις λιγότερα για αυτά, όχι περισσότερα. Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω κι ας δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να μάθουν για τον εαυτό τους, το περιβάλλον τους και τους άλλους ανθρώπους.