Το μεγάλωμα των παιδιών μπορεί πολύ συχνά να μοιάζει με μάχη. Από το πρωινό της προετοιμασίας για το σχολείο μέχρι το βραδινό μπάνιο πριν τον ύπνο, τα παιδιά μπορεί να σας ταλαιπωρούν με άρνηση και δυσκολία να ακολουθήσουν τις ρουτίνες και τις οδηγίες σας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε και να απογοητεύεστε. Τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι παρορμητικά και να μην ελέγχουν τις διαθέσεις τους. Το στοίχημα είναι να μετατρέψετε τη μάχη σε παιχνίδι και να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας.

Χτίζοντας ανθεκτικότητα με το παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι πολύτιμο εργαλείο για τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Όταν συμμετέχετε κι εσείς μαζί με το παιδί σε στιγμές γέλιου και χαράς, καταφέρνετε να το καθοδηγείτε με τέτοιο τρόπο ώστε να μάθει να χειρίζεται αποτελεσματικά το άγχος και την αβεβαιότητά του. Αν μπείτε λίγο στη λογική της ενέργειάς του παιδιού, ακόμα και υπό συνθήκες που το δυσκολεύουν, θα του διδάξετε τη συνεργασία και την ανθεκτικότητα.

Διαβάστε επίσης: Μήπως λείπει στο παιδί ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι;

Ξεκινήστε από τον εαυτό σας

Η γονική μέριμνα ξεκινά από την ψυχοσύνθεση του ίδιου του γονιού και την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό του. Αυτά τα συναισθήματα της ασφάλειας και της σιγουριάς θα μεταλαμπαδεύσετε και θα μεταφέρετε έπειτα στα παιδιά σας. Μόνο έτσι μπορείτε να συνδεθείτε πιο βαθιά μαζί τους και εκείνα με εσάς. Αν αυτό εφαρμόζεται μακροπρόθεσμα, θα επιτύχετε σε βάθος χρόνου καλή επικοινωνία.

Δεν είναι δύσκολο…

Φανταστείτε ότι η ενέργεια που κινητοποιεί ένα παιδί να εκφράζει υπερένταση όταν μια κατάσταση το φέρνει σε δύσκολη θέση ή δεν του αρέσει, είναι η ίδια ενέργεια με την οποία ξεκινά και το παιχνίδι. Σκεφτείτε το παιδί σας να αρχίσει μνα αναβοσβήνει νευρικά τα φώτα επειδή δεν θέλει να μπει στο μπάνιο… Εκείνη τη στιγμή αδράξτε την ευκαιρία και παίξτε κι εσείς με τις πετσέτες, πιάστε το από το χέρι και χορέψτε, χρησιμοποιήστε την βούρτσα για μικρόφωνο και τραγουδήστε. Σταδιακά. θα δείτε ότι και το παιδί θα αλλάξει διάθεση και θα αρχίζει να συντονίζεται με εσάς και όσα πρέπει να κάνει. Σημασία έχει να αγκαλιάσετε τα άβολα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει, το άγχος, την ανυπομονησία κλπ. Έτσι θα το «κερδίσετε» και μέρα με τη μέρα, κάθε μικρή μάχη θα γίνεται ένα καινούριο παιχνίδι.